Így vezetheted be a lean managementet a munkahelyeden

PR PR tartalom
A munkahelyi látásmód átalakítása nem egyszerű feladat. Türelmet, kitartást és időt követel. Viszont megéri az „áldozat”, mert a végeredmény egy olyan struktúra felépítése, ahol a rend az uralkodó, és ahol az a trendi, hogy mindenki egy irányba halad. De hol kezdődik minden?

Természetesen a szemléletformálásnál. Sokan úgy gondolják, hogy a lean módszerek bevezetése kizárólag azon cégek esetében valósítható meg, amelyek gyártással foglalkoznak. Nyilván ez is igaz, de csak részben, lévén ezek a módszerek tulajdonképpen elsősorban látásmódbeli változtatásokat takarnak, amelyek kihatnak a vállalati élet minden egyes szegmensére.

Az elsődleges cél a közös értékrend megteremtése.

Ez azt jelenti, hogy minden munkatárs számít, mert az egységes fellépés kizárólag úgy teremthető meg, ha mindenki egy irányba tart, ha az értékek, azok megítélése megegyezik.

Ezután következhet az a kérdés, hogy vajon mi a vásárlóknak az igazi érték?

A cél minél kisebb erő-, idő- és energia-befektetéssel minél nagyobb érték létrehozása. Így jelentős mértékben gyorsulhatnak az egyes folyamatok, s nem elhanyagolható a rendszerrel együtt járó költségcsökkenés sem.

A hatékonyság tehát olyan módon fokozható, hogy egyre kevesebb infrastrukturális feltétel elegendő a látványos sikerhez, és a vevők szemében aranyat érő tempós megvalósításhoz. Ám ez ténylegesen akkor jöhet létre, ha a vállalat szemléletformálása tartós, és mindenkit érint.

Itt jegyezzük meg, hogy ez olykor az utak szétválását is magával hozhatja, mert aki az új látásmódot nem érzi a magáénak, és nem mutat hajlandóságot a nyitottságra, annak az egyetlen lehetőség: a továbbállás.

Mi a legapróbb, mégis legnagyobb horderejű változtatás ezen új szemlélet nevében?

A mindenkori rend, átláthatóság kialakítása, amihez a padlójelölő szalag teljes mértékben hozzájárulhat, hiszen általa pontosan az a típusú egyértelmű jelölés alakítható ki, ami mindenkinek ugyanazt jelenti, ami egységes értelmezésén keresztül biztonságot adó alapként szolgál, és ami az átláthatóságon keresztül a hatékonyságot támogatja.

Képek forrása: Canva

További híreink