Időtálló fejlesztés: a digitalizáció

PR Szponzorált tartalom
A leghamarabb megtérülő, és egy vállalkozás esetében gyakran egyben a leginkább időtálló beruházás a jól tervezett, komplex digitális fejlesztés, ami egy évtized alatt sem avul el. Az iparági szakértők véleménye szerint a hazai vállalkozások digitalizációjának kulcsa a felismerés. Ami utána jön: a komplex tanácsadás és a fejlesztés, a minőségi és auditált hazai informatikai beszállítók bevonásával, már a könnyebbik rész. Van vállalkozó, akinek a digitalizáció mutatta be a saját cégét.

Az üzleti életben maradáshoz egyre inkább elengedhetetlen az adatalapú döntéshozás. Ennek feltétele maga az adat, az információ, amiből reálisan felmérhető egy cég állapota. A teljesítmény méréséhez azonban szükséges a digitalizáció, amihez fejleszteni kell – és meg is érkeztünk is a forráshoz: a vállalkozóban fel kell merülnie az igénynek, amit pedig megelőz a felismerés. A ráébredés, hogy a versenytársnak jobban megy, hogy digitalizáció nélkül csak nő a versenyhátrány, hogy szakértői segítség nélkül elveszett az informatikában. Mi tud ilyenkor segíteni?

„Az első és legfontosabb lépés, hogy egy független és hiteles tanácsadó külső szemmel ránézzen az üzletre”

– mondja az elmúlt években több mind tízezer hazai vállalkozás digitális fejlődését támogató Modern Vállalkozások Programjának (MVP) vezető IKT tanácsadója. Koleszár Péter szerint a Program révén elérhető díj- és kötelezettségmentes üzletfejlesztési tanácsadás csupán pár órát igényel a cégvezetőtől, cserébe azonban egy teljesen a vállalkozásra szabott fejlesztési tervet kap kézhez. A terv alapján pedig még mindig megmarad a szabadsága, hogy mit valósít meg. A Modern Vállalkozások Programja a hazai informatikai piacba ágyazottságát is a vállalkozások digitális fejlesztésének szolgálatába állította azáltal, hogy akkreditált szállítókkal kötik össze a hozzájuk forduló cégvezetőket. Az audit eredményeként megszülető fejlesztési terv pedig a forrásokhoz is utat mutat, segít eligazodni a vállalkozóknak a digitalizációt érintő fejlesztési támogatások között, ismertette az előnyöket Koleszár Péter.

Elavul-e egy digitális fejlesztés?

Noha hajlamosak vagyunk az informatikát a leginkább rohanó iparágnak tekinteni, ahol nap mint nap születnek új megoldások, valójában nagyjából 10-15 évente történik olyan esemény, ami a szoftvermegoldások egén állócsillagoknak számító vállalatirányítási rendszerek új generációját hozza magával. Ilyen mérföldkő volt a rendszerváltást követően a mobiltechnológia, majd internetforradalom, vagy legutóbb a megoldások felhőbe költöztetése. De a digitális megoldások többsége az ügyfél-visszajelzések és a globális trendek ismeretében folyamatosan frissíthető és fejleszthető. Ilyen tekintetben elavulásról nem is lehet beszélni a digitalizációban – mondja Wurm Tamás, a 25 éve piacon lévő Econoserve ügyvezetője. A közgazdász végzettségű szakember cége egyike az MVP több mint ezer informatikai beszállítójának, aminek megoldásait száznál is több vállalkozás használja.

A Program keretein belül legalább harminc cégnek biztosítanak szolgáltatásokat, és a vállalatirányítási tervezéssel és fejlesztéssel foglalkozó szakember maga is nagyon elégedett az együttműködéssel. Számos visszajelzést kapnak a Program révén, utánkövethetők a fejlesztések, elégedettek a vállalkozások. Sokat számít minden szereplőnek, hogy az együttműködésben hiteles partnerekkel dolgozhat együtt:

az MVP komplex tanácsadása és a minősített beszállító garanciát jelentenek a digitális fejlesztések mellett már voksukat letevő vállalkozásoknak.

Amit szoftveresen meg lehet oldani

A saját cégét egyszemélyben vezető vállalkozó, akinek szerteágazóan kell mindennel foglalkoznia, sokszor pont az üzletvitelben alulinformált. Miközben kb. fél-egy év alatt akár a nulláról beszerezhet és bevezethet egy vállalatirányítási rendszert, amely növeli a hatékonyságot, kontrollt biztosít az üzletmenet fölött, segíti az üzleti eredmények elérését, áttekinthetővé teszi a cég működését, a tendenciákat. „Hívott fel vállalkozó azzal, köszöni, hogy bemutattam a saját cégének. A digitális fejlesztések eredményeként szembesült vele, hogy eddig fogalma sem volt a saját vállalkozásáról” – érzékelteti egy szemléletes példával Wurm Tamás, milyen változást jelenthet egy moduláris, a munkavállalók adatait, feladatnyilvántartást, teljesítménykimutatási riportokat egyaránt magába foglaló, döntés-megalapozó szoftver.

Az IKT vezető tanácsadója és a piaci szakember egyetértettek abban, hogy ebben a jól működő rendszerben a kormány, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és azon belül a Modern Vállalkozások Programja, valamint az informatikai szállítói piaci szereplők egyaránt látják a digitalizáció szükségét, fontosságát, és hogy milyen megoldásokkal, rendszerekkel lehet megteremteni a hazai KKV-szektor nemzetközi versenyképességét.

(A borítóképen: Koleszár Péter. Forrás: Modern Vállalkozások Programja)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink