E-matrica: elírtad a rendszámot? Segítünk!

PR Szponzorált tartalom

Melyiket? Mikor? Hogyan? A legfontosabbak az e-matrica vásárlásról.

Itt a nyár, egyre többen indulnak hosszabb útra és vásárolnak autópálya-matricát. Azok számára, akik ez utóbbit rendszeresen teszik, már a rutin része, hogy intézik a vignetta beszerzését is. Azok számára azonban, akik ritkábban hajtanak fel díjköteles gyorsforgalmi utakra, okozhat némi fejtörést az úthasználati jogosultság beszerzése. Mikor kell megvenni? Melyiket éri meg beszerezni? Mire kell figyelni a vásárláskor? Mit lehet tenni, ha rosszul rögzítették a jármű adatait? Ezekre a kérdésekre igyekszünk most válaszolni.

Nem aznap este vagy másnap, hanem indulás előtt!

Sokak fejében él tévhit arról, hogy mikor kell megvenni az autópálya-matricát… Az igazság az, hogy a vignettát mindig a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni. Ezt meg lehet tenni akár előre, például napokkal az utazás előtt is. Azoknak azonban, akik erről megfeledkeznek, a felhajtástól számítva 60 percük van pótolni a vignettát.

Válasszunk biztonságos megoldást: álljunk meg az első pihenőben és vegyük meg online, érintkezésmentesen. Fontos, hogy szánjunk rá időt, ne kapkodjunk, hogy biztosan jól adjunk meg minden adatot!

Melyik e-matrica típust éri meg megvenni?

Ennek eldöntéséhez azt érdemes végiggondolni, hogy a nyári hónapokban és esetleg az év hátralevő részében milyen utazásokat tervezünk. Ha valaki például a nyáron mindössze egyszer utazik és például csak a Balatonhoz, akkor célszerű a 10 napos (heti) e-matricát választania. Ha viszont – maradva a magyar tengernél – egy hónapon belül többször utazna oda az M7-esen vagy másik díjköteles gyorsforgalmi utat is használna úgy, hogy időben azokra a 10 napos e-matrica már nem lenne érvényes, akkor érdemes inkább már a havi vignettát választania. És akkor a megyei éves matricában rejlő lehetőségekről még nem is beszéltünk. A magyar tengerhez a fővárosból már két megyei matrica (Pest és Fejér megyei) megvásárlásával el lehet jutni.

Mire kell figyelni a vásárláskor?

Arra, hogy helyesen adjuk meg a járművünk adatait, és még a fizetés előtt ellenőrizzük is le azokat! Egészen pontosan a rendszámot, a felségjelzést, a díjkategóriát, az e-matrica érvényességi idejét, megyei matrica vásárlása esetén pedig a megyét.

A legtöbb fejtörést mindig a díjkategória helyes megadása okozza. Ehhez a forgalmi engedélyben szereplő „J” (jármű kategóriája), „F.1” (együttes tömeg) és „S.1” (ülések száma vezetővel) mezőket kell egyszerre figyelembe venni. D1 kategóriába a legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas 3,5 t alatti személygépkocsi és annak pótkocsija tartozik, amennyiben a „J” mezőben „M1” (személygépkocsi) vagy „M1G” (terepjáró személygépkocsi) jelzés szerepel. Ha ezen feltételek valamelyike nem teljesül, egészen biztosan másik díjkategóriába tartozik a jármű.

Ha a díjkategória kapcsán bizonytalan vagy, itt találsz segítséget.

Fotó: NÚSZ Zrt.

Az ellenőrző szelvény nem a kukába való

A vásárlást igazoló ellenőrző szelvényt (SMS-ben történő vásárlás esetén a nyugtázó értesítést) ne dobd ki, hanem tedd el úgy, hogy később biztosan meglegyen. Célszerű betenni például a kesztyűtartóba. Semmiképp ne a pénztárcádban hagyd, mert úgy egészen biztosan a kukában landol előbb vagy utóbb.

Erre egyébként azért is van szükség, mert ha például később át szeretnéd íratni az e-matricát egy másik járműre, akkor szükség lesz rá az ügyintézéshez. A vásárlást igazoló dokumentumot egyébként az e-matrica lejártától számítva 2 évig kell megőrizni.

Vettél e-matricát mégis pótdíjas levelet kaptál?

Jó eséllyel elütötted, vagy a szolgáltatónál, ahol vetted, rosszul rögzítették a jármű valamely adatát, a rendszámot, a felségjelzést, vagy a díjkategóriát. Ezeket van lehetőség korrigálni a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain. Arról, hogy az ügyintézéshez mire van szükség, itt találsz bővebb információt.

Gondolkodj előre és vedd meg időben!

Sok időt és energiát megtakaríthatsz magadnak, ha előre megtervezed az utazásaid, a checklist végére az autópálya-matricát is felírod, és azt időben be is szerzed. Így kisebb a hibalehetőség esélye és az indulás előtti kapkodást is el tudod kerülni. Ráadásul az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon kényelmi díjat sem kell fizetned, és akár mobiltelefonról is kényelmesen intézheted a vásárlást.

(Borítókép: NÚSZ Zrt.)

További híreink