Az MVM NET felkészült a digitalizációs szintugrására

Hírek Szponzorált tartalom
A gépek közötti kommunikáció és az IoT-megoldások meghatározó szerepet játszanak az következő évek technológiai fejlődésében, az MVM NET pedig készen áll arra, hogy ezen a területen hatékony megoldásokat kínáljon – mondta a Figyelőnek Gyurics Károly, az MVM NET Zrt. ügyfélkapcsolati igazgatója.

Az MVM NET Zrt. milyen megtakarítási és hatékonyság növelési lehetőségeket lát az IoT-ben (dolgok internetében)?

A digitalizáció terjedése kéz a kézben jár az IoT és M2M (eszközök közötti kommunikáció) piacok növekedésével is. Ahogy a vállalatok folyamatosan fejlesztik és digitalizálják folyamataikat, egyre több mérő- és vezérlő eszközt alkalmaznak, amelyek általában valamiféle kommunikációt is igényelnek. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilpiaci jelentése alapján 2019-ben a magyarországi M2M SIM-ek száma meghaladta az 1,2 millió darabot, 2015-höz képest összesen 60 százalékot emelkedve. A további fejlődés lehetőségei adottak, mivel számos területen még nem terjedtek el érdemben a szenzoros, digitalizált megoldások, miközben ezek komoly megtakarításokat és magasabb szolgáltatási színvonalat eredményezhetnek a vállalatok és az állami szervezetek számára.

Például az okos mérők telepítésével elkerülhetők a személyes mérőleolvasások, ezzel az elosztók megtakarítják leolvasást végző csapatok és a kiszállás költségeit. Az okos mérők alkalmazásával a fogyasztók számára láthatóvá tehető a pillanatnyi villamosenergia-fogyasztásuk, ezzel felismerhetik a kiugró fogyasztást okozó, nem energiahatékony berendezéseket, tudatosabban képesek visszafogni a saját a fogyasztásukat.

Milyen IoT megoldások segítségével lehet megtakarításokat elérni és a hatékonyságot növelni? Ezen a területen milyen piaci várakozásokat tapasztal?

Bizonyos szempontból minden IoT megoldás valamilyen módon a hatékonyság növelését célozza. A szenzorok alkalmazásával több információt gyűjthetnek a vállalatok, korábban észrevehetnek olyan változásokat, amelyek például megelőző karbantartást igényelnek, ezzel elkerülve az üzemkiesést vagy értékes berendezések cseréjét. A távoli monitorozással csökkenthető a kiszállások, személyes kontaktusok száma, észlelhetők csőtörések, kábelszakadások, lopási kísérletek. Biztonságvédelem esetén idejében érzékelhetők a behatolási kísérletek, lehetőség nyílik a beavatkozásra. Az okos közvilágítással, okosotthon megoldásokkal jellemzően energiamegtakarítást lehet elérni.

Milyen fejlesztésekkel és hogyan tudja segíteni a cégeket ezen a téren az MVM NET?

Magyarországon 2016-ban, a világon másodikként épült ki a modern, okos eszközök hatékony kommunikációját lehetővé tevő LTE 450-es mobilhálózat az MVM NET Zrt. fejlesztésében. A vállalat ezen a hálózaton elsősorban az okos eszközök, szenzorok adatkommunikációját tudja biztosítani, tehát a SIM-kártyákat adja az M2M vagy IoT megoldásokhoz. Az IoT kiszolgálására az elmúlt évek tapasztalatai alapján az LPWA vezeték nélküli kommunikációs technológiák a leginkább alkalmasak. Az LPWA technológiák olyan mértékű lefedettséget biztosítanak, amely már elegendőek például pincékben, alagsorokban működő készülékek eléréséhez is. Az alacsony energiafogyasztásuk miatt az eszközök saját akkumulátorral akár 10 éven keresztül is üzemelhetnek beavatkozás nélkül. A vállalat a tervek szerint 2020 nyarától alkalmazza majd az LTE Cat-M1 megoldást, amely egy LPWA technológia. Ez a technológia alkalmas valós idejű kétirányú kommunikációra is, például arra, hogy távoli eszközök állapotát rendszeresen monitorozzák, azokat beállítsák, frissítsék, illetve az esetleges üzeneteket vagy riasztásokat nyugtázzák a hálózaton keresztül.

Mely területeken és mire fogják használni az LTE CatM1-et, illetve milyen egyéb lehetőségek vannak még?

Az LTE 450 hálózat kiépítésének és működtetésének elsődleges célja a kormányzati és iparági igények kiszolgálása. A kormányzati célú felhasználás potenciális célcsoportját az államigazgatási szervezetek, önkormányzatok, egészségügyi intézmények, készenléti szolgálatok, oktatási intézmények, továbbá az egyéb, állami érdekeltségű vállalatok, valamint a kereskedelmi szektor érintett szegmensei alkotják. De felhasználható többek között energetikai területen okos méréshez, rendszerirányítási funkciókhoz, az online pénztárgépek, automaták adatkommunikációjának biztosítására. Emellett a hálózat alkalmas elektronikus fizetéshez, az e-jegyrendszerben mobiljegy értékesítéshez, a tömegközlekedési eszközökön lévő e-jegyrendszer olvasó és a szerver közötti kapcsolat biztosítására, vagy éppen a közúti meteorológiai mérőállomások, forgalomszámláló állomások adatkommunikációjának kialakításához.

Miben más az LTE 450, mint más technológiák és hálózatok?

Az LTE 450MHz-es szélessávú mobil adatkommunikációs hálózatok az elmúlt 4-5 évben jelentek meg különböző alkalmazási területeken. A hálózat a legkorszerűbb mobilkommunikációs technológiát alkalmazza a publikus hálózatokhoz képest alacsonyabb, optimálisabb terjedési képességű frekvenciasávban. Legfőbb előnye, hogy sokkal kevesebb bázisállomással fedhetők le nagy területek, ezáltal költséghatékonyan építhető ki és üzemeltethető nagy sávszélességet biztosító mobil hálózat. Összehasonlításképpen az 1800 MHz-es frekvencián megközelítőleg tízszer annyi bázisállomással fedhető le ugyanakkora terület.

Az országban kiemelkedő, több, mint 95 százalékos területi lefedettség mellett az LTE 450 hálózatok adatátviteli sebessége magas, skálázható, amely lehetővé teszi az IoT-célú Cat-M1 LTE hálózatba történő implementálását, valamint a titkosítás lehetősége. Ez garantálja a hálózat felől érkező támadások kivédését, az adatok közbülső szereplő általi manipulálásának megakadályozását, és kizárólag a valós címzett adatokhoz való hozzáférését. Mindezeken felül a hálózatnak a kiemelten magas rendelkezésre állási képessége rendkívüli események esetén is biztosítja az elérhetőséget a felhasználók közötti kommunikáció során. Lehetőség van a felhasználói csoportok és azok eltérő szolgáltatásminőségi paraméterekkel rendelkező forgalmának priorizálására is, amely a kritikus alkalmazások elsődlegességében játszhat szerepet. A publikus szolgáltatásoknál felmerülő területi és időbeli torlódások az LTE450 hálózaton nem fordulhatnak elő.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink