A legújabb trend: esztétikai fogászat

PR szponzorált tartalom

A fogászat dinamikus fejlődésének köszönhetően a funkcionális megoldások mellett ma már egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az esztétikai szempontok.

Mitől lesz szép a mosolyunk?

A modern fogászati ellátás során nemcsak az számít fontos szempontnak, hogy a fogak betegségeit orvosolják, hanem az is, hogy a fogsorunk minél esztétikusabb legyen. Egy egyszerű példa: a fogtöméseknél nem pusztán az a cél, hogy a tömés kiállja az idő próbáját, hanem az is, hogy a tömést ne lehessen észrevenni. A régi idők amalgámtöméseinek ideje lejárt: ma már többnyire kompozit töméseket alkalmaznak, amelyek kitűnő funkcionális tulajdonságaik mellett szinte belesimulnak a fogba, és a laikus szemnek gyakorlatilag láthatatlanok maradnak.

Esztétikai kezelések

Az esztétikai fogászat körébe tartoznak a modern fogpótlások is, amelyek a láthatatlan fogtömésekhez hasonlóan a saját fogaktól szinte megkülönböztethetetlenek. De ne gondoljunk arra, hogy a korszerű fogpótlások mind ragyogó fehérek, és az ideális fogformákat követik. Persze fontos, hogy a pótlások megtartsák a fogak eredeti rágófunkcióját, vagyis egy őrlőfog pótlására hivatott korona alakja nem lehet olyan, mint egy metszőfogé, ám a fogorvosok nem egy „hollywoodi” sablonhoz igazítják az egyes fogpótlások alakját, méretét és színét, hanem a páciens saját fogaihoz. Az ilyen ideális fogsorok sokszor pont az ellenkező hatást érik el: ha nem a saját anatómiát követik, kifejezetten zavaróan hatnak. A cél tehát nem az, hogy sztármosolyt villantsunk, hanem az, hogy saját adottságainkhoz képest legyen szép a fogsorunk, és a fogpótlások, tömések, egyéb fogászati beavatkozások ne látszódjanak a mosolyunkon.

Ami egészséges, az szép

Ez akár a fogászat mottója is lehetne, hiszen például a fogszabályozás során gyakran elhangzik, hogy a szabályos fogsor valójában a legegészségesebb: ilyenkor a legkiegyenlítettebbek az egyes fogakra ható erők. A fogorvosok arra törekednek, hogy mind funkcionálisan, mind esztétikailag harmonikus hatást érjenek el.

Ez nem jelenti azt, hogy a saját adottságokat ne lehetne „felturbózni”. A fogak színét fogfehérítéssel lehet szebbé varázsolni, az elhelyezkedésüket többnyire fogszabályozással, a méretüket pedig esztétikus héjakkal vagy koronákkal lehet megváltoztatni.

A mosolytervezés egy külön kategória az esztétikai fogászaton belül: ez a szolgáltatás a frontrégióra koncentrál, és fontos szerepet kap benne egy előre elkészített sablon, amelyet a fogsorra helyezve megnézhetjük, milyen lesz mosolyunk a kezelés végére.

Ma már egyre kedveltebb a fogékszer is, amelyet a fogzománc sérülése nélkül, speciális ragasztóanyaggal erősítenek egy olyan foghoz, amely beszéd vagy mosolygás közben látható.

Hogyan zajlik egy tipikus kezelés?

Az esztétikai kezelések ugyanúgy működnek, mint a szokásos fogászati eljárások: először felmérik, mit szeretne a páciens, a kezelőorvos pedig elmondja, hogy az anamnézis, a különböző felvételek és a szájüregi vizsgálat alapján mi az ő javaslata.

Ezután felállítja a kezelési tervet, és megkezdődnek a kezelések. Ezek a fogkőleszedéstől a már említett esztétikus töméseken át az ínykorrekciós eljárásokig és fogpótlásokig igen széles skálát ölelhetnek fel, és időben is rendkívül változatosak lehetnek. Az implantációs fogpótlások például a műgyökerek több hónapos stabilizálódási időszaka miatt akár fél évig is elhúzódhatnak, nem beszélve a fogszabályozásról, amelynek tipikus időtartama másfél-két év.

A befektetett idő, energia és pénz azonban megéri, mert több évtizedre vagy akár élethossziglan tartó, esztétikus mosoly lesz az eredmény.

További híreink