Milliók másodpercek alatt

Pénz beszél
Miután jóváhagyta az azonnali fizetési szolgáltatás működési modelljét a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa, júliustól  a tízmillió forint alatti átutalások másodpercek alatt teljesülhetnek.

AZONNALI ÁTUTALÁSOK

Fél éven belül, 2019. július 1-jén elindul az azonnali fizetési rendszer (AFR) Magyarországon, amely alapjaiban változtatja majd meg a fizetési szokásainkat. Az egész hazai pénzügyi rendszer tekintetében hatalmas előrelépés lesz az új modell. Júniusra minden magyar banknak ki kell alakítania a saját megoldását, s a hetedik hónaptól kezdve számláinkat és vásárlásainkat azonnali teljesítéssel egyenlíthetjük ki az esztendő bármely napján, akár éjjel vagy ünnepnapokon is.  

Az új fizetési rendszerben a tízmillió forint alatti egyedi átutalások a hét minden napján, a nap 24 órájában öt másodperc alatt teljesülnek. A tranzakciós megbízásokat akár már mobiltelefonszámra is indíthatjuk, nem szükséges ismerni a fogadó fél hosszú bankszámlaszámát. Fontos újdonság a sárga csekk alternatívájaként is emlegetett fizetési kérelem szolgáltatás, melynek teljesítése a fogyasztó jóváhagyásához kötött – kaptuk a tájékoztatást a központi infrastruktúrát létrehozó Giro Zrt.-től. A rendszert már tesztelik – tették hozzá, megjegyezvén: a társaság Európa egyik első számú elektronikus fizetési szolgáltatójával, a Nets A/S dán cégcsoporttal írta alá az azonnali fizetési rendszer központi elszámolási infrastruktúrájának megvalósításáról szóló megállapodást. 

Egyébként a pénzügyi átutalások felgyorsítása már évek óta folyamatban van: jelenleg az az általános gyakorlat, hogy munkaidőben tíz ciklusban történnek meg a tranzakciók, ami nagyjából azt jelenti, hogy általában egy óra alatt érkezik meg a kedvezményezetthez az átutalt összeg.

Az új szisztéma viszont tényleg minőségi változást hoz, mivel nemcsak szinte azonnal teljesítik a kéréseket, hanem egyéb újításokat is bevezetnek a jelentős informatikai hátteret és fejlesztést igénylő rendszerben.

Nézzük a legfontosabb pontokat!

A tízmillió forint alatti utalásoknál az öt másodperces határidő már nemcsak munkaidőben teljesül, a „7/24-es” működési modell lesz érvényes.

Az előírás minden pénzintézetre vonatkozik, s egyéni megállapodás alapján lehetőség van a tízmillió forintot meghaladó tranzakciók felgyorsítására is.

Az öt másodperc onnan számítandó, amikor az utaló fél véglegesen jóváhagyta a tranzakciót.

Utalni nemcsak bankszámlára, hanem e-mail-címre, telefon- és adószámra, adóazonosító jelre is lehet majd. Egy azonosítót csak egy bankszámlához tudunk megadni, és mindig annál a bankszámlánál lesz érvényben, ahol utoljára megadtuk a másodlagos azonosítónkat. 

Bevezetik a fizetési kérelem funkciót is – ehhez internetbankunk vagy bankunk mobilalkalmazása nyújt majd felületet, ahol megadhatjuk a kért összeget és annak az embernek a bankszámlaszámát vagy másodlagos azonosítóját, akitől a pénzt kérjük. A bank értesíti a címzettet a fizetési kérésről. 

ÉVENTE 4,5 MILLIÁRD TRANZAKCIÓ

Magyarországon évente 4,5 milliárd pénzügyi tranzakciót hajtunk végre. Ebből 500 millió kártyás fizetés, 300 millió bankközi átutalás, de 3,5 milliárd még mindig készpénzes teljesítés. Ez utóbbi kategóriát tekintve érdemes új szolgáltatásokat fejleszteni, hiszen óriási növekedési potenciál van az elektronikus fizetésben. Összehasonlításképpen: Dániában nyolcvanszázalékos elektronikus fizetés mellett vezették be a rendszert, az ilyen tranzakciók száma azóta mégis évi négy százalékkal emelkedik.