Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Mindenkinél optimistább a Takarékbank

HírekSzajlai Csaba

A vártnál nagyobb GDP-növekedés hatására a Takarékbank megemelte a tavalyi évi prognózisát 4,8 százalékra, 2019 egészére pedig 4,2 százalékos bővülést várnak a pénzintézet szakértői.

A hazai növekedésre kockázatot jelenthet a munkaerőhiány, amit a termelékenység, a hatékonyság és a versenyképesség növelésével lehet ellensúlyozni, ez azonban további beruházásokra ösztönözheti a vállalkozásokat - derül ki a Takarékban elemzéséből, miszerint a bővülésre szintén kockázatot jelent a külső, különösen az európai kereslet lassulása, valamint a kereskedelmi háború.

Jó hír, hogy az infláció a viszonylag gyors gazdasági dinamika ellenére sem száll majd el, a tavalyi 2,8 százalékról idén 3 százalékra emelkedhet.

A romló külső környezet, erősödő kockázatok ellenére derűsek a hazai kilátások. A magyar növekedés széles bázisú, mivel szinte minden gazdasági ágazat hozzájárult a növekedéshez, legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások és a 28 százalékkal dübörgő építőipar.

A beruházások idén tovább húzzák a növekedést, a várható lakás- és irodaátadási hullám, a felfutó tisztán állami és uniós támogatású beruházások, jelentős feldolgozóipari, logisztikai, turisztikai és más beruházások hatására, amelyek még az idei évre is áthúzódnak.

A kormány erre az évre 4,1, míg az MNB 3,5 százalékos növekedéssel kalkulál, a Takarékbank azonban 4,2 százalékos bővülést jósol 2019 egészére.

Borítófotó: lokal.hu