Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Meghalt Litauszki János filmrendező

HírekD. A.

Életének 64. esztendejében, méltósággal viselt betegségben elhunyt Litauszki János, Balázs Béla-díjas rendező, a közmédia munkatársa.

 

 

Jogi diplomával került a Magyar Televízióhoz, ahol rendezőasszisztensként kezdett dolgozni. Két esztendőre rá már rendezői feladatokat bíztak rá. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1988-ban szerzett adásrendezői oklevelet.

Számos magazinműsort és élő adást rendezett, például a méltán legendás Ablak címűt, a televízió első, több helyszínen, több műsorvezetővel forgatott szolgáltató riportműsorát. A műsorok mellett kiemelkedő dokumentumfilmek kötődnek nevéhez, a társadalmi problémákat mindig a kiszolgáltatottak, az elesettek, a kisemmizettek szemszögéből világította meg, rendkívüli érzékenységgel közelítette meg szereplőit. (Titkolt örökség, A mi kis rádiónk, Nővérek várólistán, Ezredes a kastélyban, Határúton.)

Filmjei alapjául mindig konfliktusos témákat választott, komoly műveltsége és alapos háttérmunkája segítette a felkészülést. Forgatás közben figyelme kiterjedt a napi aktualitásokra is, amelyeket beleszerkesztett a készülő munkákba. A nyolcvanas években elsőként készített dokumentumfilmet az 1945-ös német kitelepítésekről. Az Esély-mesék című alkotását a Dialektus Antropológiai és Néprajzi Fesztiválon különdíjjal jutalmazták 2004-ben, Ha lenne egy üvegház című filmjéért a 2005-ös Magyar Filmszemlén a Duna Televízió különdíját vehette át, 2006-ban, szintén a Filmszemlén, a Magyarországon dolgozó kárpátaljai varrónők életét bemutató Cérnaszálon című munkájáért rendezői díjat érdemelt ki.

Az alkotás mellett dokumentumfilmkészítést tanított a Budapesti Kommunikációs Főiskolán.

Barátai csendes, igazságszerető, bölcs emberként jellemezték.