Túltolt néppártosodás?

Mátrix
A tavaszi választási eredményéhez képest a felére esett vissza a Jobbik támogatottsága. Sneider Tamás elnököt a párton belül egyre többen gyengekezű vezetőnek tartják...

…, megkezdődött a fúrása, hiszen a baloldallal való egyre szorosabb együttműködést sokan nem nézik jó szemmel.

A középpárti 21 százalékos kategóriából fél év alatt kis párttá, 10 százalékos alakulattá küzdötte le magát a Jobbik. A néppártosodás odáig vezetett, hogy ez év januárjára ismét az MSZP-vel kerültek egy támogatottsági kategóriába. Csakhogy a pártvezetésben immár nem ellenfélként tekintenek a szocialistákra, hanem mint leendő szövetségesre. 

ÖSSZEFOGÁS?

Sneider Tamást május 12-én választották meg a Jobbik elnökének. Az alelnök és a frakcióvezető Gyöngyösi Márton lett, aki, úgy tűnik, már a posztkommunista utódpártokkal (az MSZP-vel és a Gyurcsány-alakulattal) sem tartja elképzelhetetlennek az összefogást Orbán Viktor miniszterelnökkel és a Fidesszel szemben. Forrásaink szerint ez az út decemberben vált teljesen egyértelművé, amikor a Jobbik képviselői is részt vettek az ellenzéki parlamenti pulpitusfoglalásban, majd az MTVA-beli akcióban. Mindebben a párt új parlamenti képviselői – Potocskáné Kőrösi Anita és Jakab Péter – vitték a prímet, de például Kepli Lajos vagy épp Rig Lajos (ő az MSZP-s Mesterházy Attilával együtt szervezett tüntetést Tapolcán a helyi Fidesz-irodánál) is kivette a részét a dzsemborikból. A baloldallal való összeborulás nyílt támogatójaként jelent meg a médiában az a Varga-Damm, akiről az egyszerű szavazó már-már azt gondolhatná, hogy nem is jobbikos, hiszen december óta rendszeresen Kunhalmi Ágnessel, Szél Bernadett-tel, Vadai Ágnessel, Szabó Tímeával közös fotókon szerepel. 

Információink szerint egyre nagyobb a nyomás a Jobbikon, hogy már a májusi európai parlamenti választásokon közös listán induljanak a balliberális pártokkal. Ha ez nem is következik be, ősszel, az önkormányzati megmérettetésen szinte biztos, hogy helyi szinten támogatják majd az ellenzéki – akár DK-s,
MSZP-s – indulókat is. Ezeket a megállapodásokat persze kölcsönösségi alapon kötik majd meg, Egerben például a baloldal beállhat Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő polgármester-jelöltsége mögé. Mirkóczki nemrég odáig ment, hogy hibának minősítette a Jobbik tavaszi politizálását, amiért kimaradtak az ellenzéki összefogásból. Értesüléseink szerint a „közös ellenzék” jelöltjeinek a kiválasztása az EP-választások után rögtön meg is kezdődhet.

NŐ AZ ELÉGEDETLENSÉG

Csupán az a kérdés, hogy addig kihúzza-e a jelenlegi pártelnök. Úgy tudjuk, hogy a Jobbikon belül egyre nő az elégedetlenség Sneiderrel szemben. Az utóbbi hetekben ugyanis sorra érkeztek a vezető személyét hiteltelenítő hírek, amelyek szkinhedmúltjáról, feleségének a karlendítéséről szóltak, a baloldali formációk részéről most viszont elmaradt a Jobbik elítélése. Ami azért is furcsa, mert a hasonló ügyekre eddig rögtön ugrott a baloldal, és antifasiszta harcot hirdettek. Most azonban mintha mindent elnéznének a pártnak. Róna Péter volt LMP-s, most balliberális ideológus csupán történelmi görcsnek minősítette a jobbikos rasszizmust, antiszemitizmust.

A pártelnököt támadó sajtóhírek mögött forrásaink az egyre erősödő jobbikos belső feszültség bizonyítékát említették: a pártban gyengíteni akarják Sneidert, egyben azt is üzenik: annyira azért mégsem kellene túltolni a  „néppártosodást”, hogy együttműködjenek Gyurcsány Ferenccel vagy az MSZP-vel. 

Az is erősíti ezt az elégedetlenséget, hogy nagyon messze van már a tavaszi 21 százalékos választási eredmény, amely akkor hatalmas csalódást okozott a pártban. A Jobbik mostanra elveszítette szavazóbázisának a felét, ami a valódi radikálisok távozásának és a baloldallal való kokettálásnak is köszönhető.      

Az április 8-i megmérettetés éjszakáján Vona Gábor lemondott az elnöki posztról. A választási eredmények óriási csalódást okoztak a pártban, a „néppártosodás” nem hozta meg az áttörést 2014-hez képest, a Fideszt egyáltalán nem sikerült megszorítani, csupán 26 képviselője lett a Jobbiknak. 

A pártban mégis úgy gondolták, hogy Vona hűséges embereit, Sneidert és Gyöngyösit kell támogatni a kihívó Toroczkai László, Dúró Dóra párossal szemben. A jobbikos közvélekedés alapján tehát Vona úgy ment, hogy fél lábbal maradt, s legközvetlenebb bizalmasa, Szabó Gábor maradt a választmány elnöke. Többen is azzal számolnak, hogy az „influenszernek” felcsapó volt elnök a kellő pillanatban újra a tettek mezejére lép, visszatér a Jobbik élére. Csakhogy egy ilyen előzetes terv a politikai folyamatok alakulása miatt könnyen meghiúsulhat. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy egy miniszterelnök-jelöltként több választáson is sikertelen politikust 2022-ben ismét pajzsra emelnének a volt társai. Sneider mandátuma 2020-ig szól, azonban több forrásunk nem tartja kizártnak, hogy már ez előtt távozik posztjáról: állítólag a Jobbik egyik alelnöke, az idén harmincöt éves Stummer János nagyon készül az elnökség átvételére. A volt jobbikos Volner János is Stummert nevezte meg a legesélyesebb új elnökaspiránsként. Kérdés, hogy ezután Szabó Gábor maradna-e a posztján.

MEGFOGYATKOZÓ FRAKCIÓ

Miután Sneiderék májusban megnyerték az elnökválasztást, Toroczkaiék kiléptek a szervezetből, s követte őket több mint száz önkormányzati képviselő és több polgármester is. A frakciót Dúróval együtt elhagyta Apáti István és Fülöp Erik, nem sokkal ezután vette a kalapját a volt frakcióvezető, Volner János. Ők mindnyájan a Mi Hazánk nevű Toroczkai-pártba igazoltak, s független képviselők lettek. 

Staudt Gábor ugyancsak kilépett a frakcióból, de ő nem volt elégedetlen a pártvezetéssel, hanem magánéleti okokból nem kíván a továbbiakban képviselő lenni. (Sajtóinformációk szerint nem kizárt, hogy Staudt érintett lehet egy lengyelországi büntetőügyben, a politikus ezt cáfolta – a szerk.) Szávay István – aki az elnökválasztáson ugyancsak Sneidert támogatta – egy zsidó nő megverésével büszkélkedett a tavaszi tisztújító kongresszus előtt, szavait egy párttársa rögzíthette. Mindketten még tavaly decemberben, a parlamenti szünet előtt bejelentették a lemondásukat. Azonban azért nem távoztak a frakcióból, mert a két hónapos országgyűlési pauza idejére a Jobbik képviselőcsoportja elesett volna többmilliós állami támogatástól. A párt a pótlásukra már megnevezte Bencsik Jánost és Csányi Tamást, akik csak február 18-án, a tavaszi ülésszak kezdetén teszik le az esküt. 

Az idénynyitó már nagyon közeledik. Forrásaink szerint a Jobbik életében 2019 még fordulatosabb lesz, mint a múlt év volt. 

 

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke. Nem biztos, hogy sokáig marad a posztján