Nem is sejti a francia sajtó, mi történik Budapesten

Mátrix
Pártállástól és műfajtól egyaránt függetlenül torz képet fest a francia média a magyarországi tüntetésekről.

VISSZHANG

A francia lapok és televíziók lekiis-me-retes precizitással kísérik el útjaikra a budapesti tüntetőket, s egy-két, az általuk kialakított szemlélettel ellentétes mozzanattól eltekintve, melyet egyszerűen kihagynak anyagaikból, alapos, színvonalas munkát végeznek. A végeredmény mégis olyan, mintha a háromdimenziós valóság egészét próbálnánk kétdimenziós síkba gyömöszölni. A cikkek egy kaptafára készülnek, a „munkajogi reform” ellen tiltakozó, a magyar nép fölényes támogatását élvező, mindig nagy létszámú tüntető tömegek egyfajta jogos felháborodást jelenítenek meg. Föl sem vetődik, hogy a magyarok „túlnyomó többsége” ne állna szemben a túlóratörvény okán a kormánnyal.

EGYRE SZÉLESEBB KÖRBEN?

A január 5-i, jelentéktelen megmozdulásról például így indítja tudósítását a tekintélyes, baloldali Le Monde: „Tüntetők ezrei vonultak fel szombaton Budapesten az új, decemberben kihirdetett törvény ellen. A megmozdulások egyre szélesebb ívben terjednek ki Orbán Viktor kormányának nacionalista politikája ellen.”

A cikk kiemeli: „A tüntetők tiltakoztak január 5-én, Budapesten az általuk rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály ellen.” A francia lap Szabó Bernadett reutersbeli tudósítását idézve számol be arról is, hogy „a tüntetők kritizálták Orbán önkényuralmát”. A cikkből kiderül, hogy a megmozdulásra az ellenzéki pártok, a szakszervezetek, a civil szervezetek szólítottak fel. Az olvasó megtudhatja, hogy a szerencsétlen magyar munkásokat a vállalatvezetők évi négyszáz óra túlmunkára kötelezik, ami mintegy kéthavi munkának felel meg, s ezt három esztendőn belül kell kifizetni.  

SZÉP, MELEG ÉRZÉS

Azt is megtudhatjuk a világ minden táján hozzáférhető orgánumból: „Ez a munkajogi reform váltotta ki a december közepe óta tartó, békés felvonulások (sic!) sorozatát. De a munkajogi reformokon túl maga Orbán Viktor és kormánya az, amit a tüntetők elleneznek. »Söpörjük ki ezt a rezsimet!« – olvasható a transzparenseiken.”

„Csak egy dolgot kérek karácsonyra, ez a demokrácia” – üti meg az ember szívét a Le Figaro tudósítója ízléses ünnepek előtti, budapesti beszámolójával. A konzervatív lap munkatársa, Stanislas Poyet tizenötezer tüntetőt számolt össze a Hősök terétől a Parlamentig kísérve a menetet. A tudósító megnyugtatja a demokráciát féltő olvasókat, hogy a demonstrálók hordanak sapkát a nagy hidegben. „Ez az első eset Orbán 2010-es győzelme óta, amikor az összes ellenzéki párt közös frontba tömörül. A Jobbic (sic!), a magyar szélsőjobboldali párt együtt vonul a szocialista párttal, a szakszervezetekkel s az olyan alternatív mozgalmakkal, mint a Momentum és a 4K!” Ilyen szép, meleg érzés most Pesten lenni – derül ki a tudósításból. Ugyanez a Poyet tudósította halálos komolysággal olvasóit ez év január 20-án is arról, hogy „hétfő reggel az ellenzék két parlamenti képviselőjét, Hadházy Ákost és Szél Bernadettet kitoloncolták az MTVA köztelevízióból, amikor egy közleményt akartak közzétenni; a köztelevíziót azzal vádolják, hogy Orbán Viktor propagandaorgánuma”.

KEDVES IDŐS BÁCSIK

Mozifilm minőségű, színvonalas videót tett közzé a január 19-i tüntetésekről az actu.orange.fr. A híroldal munkatársait többen is anyanyelvükön, franciául tájékoztatták. Donáth Anna, a Momentum alelnöke büszkén és boldogan megerősíti: valóban, ők inkább az Európai Unió zászlaja alatt tüntetnek. Erős Gábor egyetemi hallgató karját széttárva mondja: sajnos a magyarországi gazdagodást az EU-alapok finanszírozzák. A jól tájékozott francia néző felszisszenhet: az ő pénzéből hizlalják Orbán nacionalista rezsimjét? A felvételeken, mint a tüntetésekről készült összes, szinte mindegyik francia hírtelevízión és híroldalon nagy számban látható videón, felvételen, kizárólag rendkívül szimpatikus és igen nagy tömegben felvonuló tüntető látható: csinos lányok és kedves, idős bácsik. Utóbbiak most egy kicsit mérgesek. A felvételeken a demonstrálók csöndesek, jól öltözöttek, jóindulatúak és fegyelmezettek. A filmek készítői azt üzenik: a borzalmas nacionalista diktatúrában is élnek azért lelkiismeretes emberek, akik kiállnak a jogaikért. Fake news kimaxolva.