Napelemes áramtermelés Lengyelországban

Mátrix
Nagy ütemben növekszik a fotovoltaikus (napelemes) rendszerek népszerűsége a lengyelek körében. Az elektromágneses sugárzást, a fotonokat közvetlenül villamos energiává alakító PV (az angol photovoltaic rövidítése)-rendszerek teljesítménye 2018-ban kilencven százalékkal bővült, az idei növekedési ütem pedig meghaladja a kétszáz százalékot.

DIVATTÁ VÁLIK

A fotovoltaikus forrásokba beépített teljes teljesítmény 2018 végén 500, ez év májusában pedig már mintegy hétszáz megawatt volt – olvasható a varsói Megújulóenergia-intézet (IEO) szakértői által készített jelentésben. (Magyarország teljes fotovoltaikus kapacitása tavaly elérte a 700 MW-ot – a szerk.)

Az IEO előrejelzései szerint a PV-ipar a beépített kapacitás tekintetében hamarosan a második megújulóenergia-forrást jelentheti a szélenergia után (jelenleg a víz- és a biomassza-energiából termelt árammennyiség még megelőzi).
A PV-befektetési piac értéke az idén meghaladja a 3,5 milliárd złotyt (266,3 milliárd forint). A fotovoltaika alapvetően az egyetlen iparág a megújuló forrásúak között és a teljes energiaágazatban, amely dinamikusan fejlődik. Ezt az eddigi adatok és a tervezett fejlesztések is alátámasztják – írják a varsói szakértők. Ez megfelel a globális trendeknek; a PV-erőművek múlt évi globális teljesítménye meghaladta az 500, az Európai Unióban pedig a 100 GW-ot, és minde-nütt ez volt az energiaszektor leggyorsabban növekvő ágazata. Ugyanakkor 2019 végére Lengyelország a negyedik helyen lesz a tagállamok között a napenergia-kapacitás éves növekedése szempontjából.
Az első fotovoltaikus berendezést 2012-ben építették Lengyelországban, de ez a fajta energiatermelés még vagy négy évig egyáltalán nem aratott népszerűséget. A napelemes rendszerek elterjedését a támogatások serkentették. Az IEO becslése alapján 2014 óta a regionális operatív programokból 4 milliárd złotyt (mintegy 304 milliárd forint) fordítottak az ágazatra, az uniós források 2,5 milliárd złotyt tettek ki. Az első boomot a lengyel fotovoltaikában 2016-ban regisztrálták, miután bevezették az árverési rendszert. Azóta háromszor tartottak napelemesenergia-aukciót, s mivel a beruházási és üzemeltetési költségek már kezdik megközelíteni az egyelőre olcsóbb szélerőmű-telepítés és -működtetés kiadásait, egyre több befektető fordul a PV-piac felé. Ez évtől pedig a vállalkozásügyi és technológiai tárca szja-kedvezményekkel és hitelköltség-csökkentéssel ösztönzi a talajon s az épületek tetején elhelyezett mikrolétesítmények használatát.

Tavaly több mint ötvenezer lengyel család telepített napelemet a háztetőre, s mind többen látják előnyösnek azt, hogy valaki egyszerre energiatermelő és -fogyasztó is legyen, azaz prosumer (a kifejezés az angol producer és consumer szó összevonásából keletkezett – a szerk.). Maga a befektetés könnyebben hozzáférhetővé vált egy családi ház átlagos jövedelmű tulajdonosa számára, és csökkent a telepítéssel kapcsolatos bürokrácia, miközben a technológiai megoldások fejlődtek, s a megtermelt energiatöbblet elszámolása egyszerűsödött. Ennek hatása meglepő: a WysokieNapiecie.pl szakportál becslései szerint tavaly a prosumerek száma majdnem megduplázódott. Előrejelzése szerint 2030-ig a PV-létesítmények legnagyobb felhasználói csoportját továbbra is az egyéni fogyasztók, a háztartások teszik majd ki, de részesedésük a jelenlegi több mint 50 százalékról 45-re módosul a vállalkozói szegmens javára.

Az idei, valamint a következő néhány év rendkívül kedvezően alakul majd a befektetők, a gyártók és a megoldásszolgáltatók számára a lengyel PV-piacon. Az iparág képviselői szerint a legnagyobb kihívás a fotovoltaikus technológiával foglalkozó vállalatok számára az aukciókon nyertes projektek gyors megvalósítása lesz, a végrehajtás időtartama ugyanis 18 hónapra korlátozódik. 

A portál által megkérdezett cégek jelentős végrehajtási kapacitásról nyilatkoztak, de úgy vélik, komoly problémát okoznak a befektetési ciklusok és a befektetőkkel szembeni formális akadályok. A bankok beszállnak ugyan a fotovoltaikus berendezés finanszírozásába, de a hitelnyújtást magas termelési és minőségi követelményekhez kötik, például a napenergiából előállított áram mennyiségéhez. Az iparági képviselők attól tartanak, hogy a fotovoltaikus berendezések építésétől remélt gyors profit lehetősége a lengyel piacra vonzza a nagy nemzetközi társaságokat, amelyek aztán domináns szereplőkké válnak. Az optimista forgatókönyv viszont azt feltételezi, hogy a hazai piac fellendülésének köszönhetően a lengyel vállalatok nemzetközi szinten is tudnak majd növekedni.

 

Borítófotó: A Łódźi kórház tetejére 2014-ben telepített napelemek. Ez volt a hőskor, két évvel később indult a boom

Ezek is érdekelhetnek

További híreink