Vitatott kép nyert az idén

Nem lehet szeretni, sem pedig megszokni a média nehezen kivédhető tragikushír-áradatát. A 129 díjnyertes fotón azonban egészen más érzésekkel és gondolatokkal lehet gazdagabb a figyelmes szemlélő, így ajánlom mindenkinek, aki kicsit másképp nézné végig a 2016-os évet.

Burhan Ozbilici nyerte a World Press Photo 2017-es nagydíját. Az Asso-cia-ted Press (AP) amerikai hírügynökség fotóriportere egy eseménytelennek tűnő, kötelező programpontú ki-ál-lí-tás-meg-nyi-tó-ra ugrott be fényképezni, de egy merénylet közepén találta magát, szemtől szemben a fegyveres gyilkossal. Amikor a fekete zakóba öltözött férfi fegyvert rántott a nagykövet mögött, a fotós először azt hitte, a mozdulat a megnyitó része, aztán nyolc lövés dördült el mellette, az orosz nagykövet pedig holtan esett össze. Burhan az egész jelenetet megörökítette, miközben körülötte mindenki fedezékbe szaladt.


Fotó: Burhan Ozbilici, AP

A díjat 1955 óta osztják, tízezer eurós jutalommal jár, az elismerésről nem beszélve – itt nyerni a legnagyobb rangot jelenti. A holland független szervezet által alapított elismerés kiállítását tavaly világszerte több mint negyvenmillióan látták.

Az idei fődíjas képet nagy vita övezte. Az ankarai orosz nagykövet tavaly decemberi meggyilkolásáról készített fotót sokan bírálták, mondván, hogy egy gyilkost tesz ismertté.


Fotó: Cameron Spencer, Getty Images

A tárlat ebben az évben is a budapesti Néprajzi Múzeumban látható, ahol minden egyes képet nagyon precízen leellenőriznek, és nemcsak azt, hogy történt-e rajtuk módosítás, hanem azt is, hogy valóban jelen volt-e a fotográfus, tényleg megtörtént-e az esemény, amelyet megörökített. Sokan azt gondolják, hogy a másfél száz kiállított felvétel javát, mire a tablókra kerülnek, már látta a közönség. Egy felmérés adatai szerint azonban a képek teljesen ismeretlenek a látogatók nagy része számára.

Az idei World Press Photo Láthatatlanul című kísérőkiállítása a természetábrázolás kategóriában harmadik helyezett magyar alkotó, Máté Bence lélegzetelállító természetfotóiból áll.

Megtekinthető: 2017. október 23-ig.

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink