„Üdvözöllek az agyamban”

„Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem.” Így szól a szerénységgel soha nem vádolt Dalí egyik elhíresült mondása. Nos, hogy az önök életében eljött-e ez a pillanat, arról most Pápán, az Esterházy-kastélyban győződhetnek meg.

Thomas Emmerling magángyűjtő jóvoltából a pápai Esterházy-kastélyban kel életre Salvador Dalí szürreális világa. A kastélymúzeummal már régóta kapcsolatban álló Emmerling egy másik kollekciót szeretett volna a városba hozni, de hála Boros Katalin intézményvezető kitartásának és rábeszélő képességének, mégiscsak Dalí művei kerültek a kastélymúzeumba. „Hogy miért egy barokk kastély a legmegfelelőbb hely a szürrealista festő alkotásainak bemutatására? Mert ő imádná. Rajongott a kastélyokért, az arisztokráciáért. Élete egyik legmeghatározóbb pillanata volt, amikor Juan Carlos királytól nemesi rangot kapott. Életvitele, stílusa nagyon közel állt a barokkhoz, az általa szervezett vacsorákat az a gazdagság és pompa jellemezte, mint hajdan a korszak étkezéseit. De elég csak megnézni a kastély falain elhelyezett grafikákat, hogy meggyőződhessünk róla: Dalí tulajdonképpen ide tervezte ezt a bemutatót” – érvelt Boros Katalin.

Az Üdvözöllek az agyamban című kiállítás középpontjában Dalínak az Isteni színjátékhoz készített illusztrációi állnak. Száz színes fametszeten mutatja be a nyugati keresztény kultúra egyik meghatározó könyvét, illetve láthatók még a Le Tricorne spanyol elbeszéléshez, Az öreg halász és a tenger című kisregényhez, valamint a világirodalom további klasszikusaihoz készült illusztrációi is.

Az időszaki kiállításon kívül a múzeum állandó tárlatai is igen figyelemreméltók. A pápai Esterházy-kastély hazánk egyik legszebb barokk kastélya. Története még a korszakot megelőző időbe, a 15. század elejére nyúlik vissza, amikor először várat épített a mai épület helyén a Garai család. Az Esterházyakhoz 1626-ban került, s ekkor kezdődött kastéllyá válásának és többszöri átépítésének évszázadokon keresztül tartó története. A szovjet hadsereg 1945-ben foglalta el, a bútorzat részben eltűnt, részben megsemmisült, és magában az épületben is komoly károk keletkeztek. Az 1960-as évek elejétől a város használta a kastélyt. Kezdetben irodáknak, óvodának és múzeumnak, majd zeneiskolának, könyvtárnak és művelődési háznak adott otthont. 2011 és 2015 között teljesen megújult, s a 20. század viszontagságai után 2015 tavaszától ismét régi fényében fogadja a látogatókat.

A barokk kiállítás a szó legszorosabb értelmében véve „élő”. Teremőr nénik helyett korhű jelmezekben Esterházy Ferenc és udvartartása fogadja a vendégeket, a szalonokban megelevenedik a korszak, a látogatók bepillantást nyerhetnek a barokk főúri hétköznapokba.

Az épület hazánk egyetlen kastélya, ahol bábszínház működik. A nyugati szárny emeletén az egykori lakószobák sorába beillesztett marionettszínházban vezetéssel egybekötött rövid előadásokat tartanak a látogatói program részeként.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink