„Szerettem magyar lenni”

Kulturális szalont nyitott a nyár elején elhunyt Jókai Anna emlékére a Budavári Önkormányzat. Az I. kerület vezetése ezzel tiszteleg a Kossuth-nagydíjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett írónő előtt. Az Iskola utca 28. szám alatti épületben irodalmi estekkel, koncertekkel és közösségi összejövetelekkel várják az érdeklődőket.  

„A szalon ötletének a megvalósításakor többet képzeltünk el, mint egy újabb közösségi teret: ennek a helynek küldetést szántunk, hogy legyen lelki, szellemi otthona annak a spiritualitásnak, amelyet Jókai Anna képviselt és művein keresztül átadott nekünk” – hangsúlyozta dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere, az ötletgazda a megnyitón. Hozzátette: ez a ház a tanulás és a találkozás helye lesz, amely megörökíti Jókai Anna emlékét.

A most megnyíló szalonban a rendezvényekkel, koncertekkel, beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal és baráti programokkal közösséget szeretnének építeni. A Budavári Önkormányzat – a család jóvoltából – az írónő személyes tárgyaiból és kitüntetéseiből egy bensőséges hangulatú emléksarkot alakított ki. A szalon weboldalán pedig Jókai Anna otthonába is bepillanthatnak, s megnézhetik, hol élt és alkotott az írónő. Később az életműve, interjúi, előadásai digitálisan is elérhetők lesznek a honlapon.

„Jókai Anna szellemisége nem otthontalan, minden könyvében, írásában és a róla szóló emlékünkben jelen van” – hangoztatta a megnyitón Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozatának a vezetője, aki szerint a szalonban rendezendő események és programok ezt a szellemiséget folytatják és segítik továbbadni az új generációnak is. Kiemelte: az írónő mindig a magyar közösségben gondolkodott, utolsó, önéletrajzi írása végén is azt írta: „szerettem magyar lenni”.

„Jókai Anna egymaga legalább annyit, de lehet, hogy talán többet is tett egy korszerű erkölcsi világkép tudatosításáért, mint az összes többi magyar író együttvéve” – hangoztatta Mezey Katalin, hozzáfűzve: művei spirituálisak és tagadják az anyag törvényét, írásaiban az ember lényegét tekintve szellemi lény, akinek legbelső igénye, hogy kapcsolatot tartson saját szellemi hátországával. Hősei között mindig van olyan szereplő, aki tudja, hogy az élet teremtőjében hinni nem öncsalás. Írásaiban eleven sorsokat, jellemeket rajzol, amelyek a történetek során eljutnak a katarzisig, a krisztusi tanítás befogadásáig.

„Jókai Anna szabad és nyitott volt, s mindig a közjó szolgálatában állt, élete végéig megőrizte alkotóerejét, amelyet az idei könyvhétre megjelent önéletrajzi írása is bizonyít” – mondta az irodalmi tagozat vezetője.

A Jókai Anna Szalon szervezői több programmal is készülnek az őszi időszakra. Incze Ildikó önálló estje október 12-én lesz. A színésznő Szakonyi Károly és Gyurkovics Tibor Szeretők című darabját adja elő. Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tanítványaival egy előadás-sorozattal várja majd a közönséget. A Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke és Takács Bence Ervin műsorvezető által szervezett Mondj Te is egy verset! elnevezésű irodalmi programmal minden hónap harmadik keddjén várják a tagokat.

Borítófotó: Czibal Gyula / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink