Szerelőcsarnok a művészetért

Az Operaház 134. évadának megnyitójával együtt tették le az Eiffel Műhelyház szimbolikus alapkövét.

A malteroskanalat Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója, Eötvös Péter zeneszerző, karmester, Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, valamint Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területekért felelős főpolgármester-helyettes adta kézről kézre a MÁV egykori Északi Járműjavítójának főépületében.

A nyereségesen működő MÁV-Gépészet járműjavítóját 2009-ben bezárták, a gépeket leszerelték és Szolnokra vitték, ahol a dolgozók zömének állást kínáltak, ezzel kialakítva a vasúttársaság új központi karbantartó bázisát. A Kőbányai úti épületegyüttest egy esztendőre rá műemlékké nyilvánították. Ezt követően plázát, lakóparkot, sőt levéltárat terveztek a folytonosan pusztuló csarnokban, végül az Operaház kapta meg a hasznosítási jogot 2014-ben. Így költözhet a közel harmincezer négyzetméternyi épületkomplexumba 2019 januárjától a dalszínház kilenc gyártóműhelye és annak szakemberei (például jelmezkészítők, cipészek, ötvösök, kárpitosok, díszletkészítők). Kialakítanak egy a „Házéval” megegyező méretű próbaszínpadot, s az öthajós csarnokban működik majd a négyszáz férőhelyes Bánffy Kisszínház, továbbá ott lesz a négyszázezer jelmez értékőrző tárolására szolgáló raktár. A négy focipályányi, egykor kilencvenhat mozdony egyidejű javítását biztosító csarnoktérből egyedülálló adottságú díszletraktár lesz. Megtartják a futómacskás darurendszert, amelynek a segítségével konténerekben tárolják, illetve azokból veszik elő az éppen szükséges díszletelemeket. A Marosi Miklós Széchenyi-, Ybl- és Pro Architectura díjas építész tervezte Eiffel Műhelyház nem kevesebb mint 1200 ember étkezési, pihenési, rekreációs igényét szolgálja ki a közeljövőtől. A múlt őrzésére szintén gondoltak, kiállítanak egy 1911-ben gyártott, 301-es gőzmozdonyt, egyúttal vasúti emlékszobát rendeznek be.

Az Operát története legnagyobb kihívása elé állítja az Ybl-palota rekonstrukciója, illetve a műhelyház építése. A kényszerű bezárás dacára tizenkét bemutatót tart a társulat, a négy éve felújított Erkel Színházban. Ezek mellett tizennégy opera- és tizenkét balettprodukciót tart műsorán az együttes.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink