Robert Capa, a tudósító

Robert Capa azaz Friedmann Endre. A XX. század több háborújának képi krónikásaként jegyzi az egyetemes és a magyar fotótörténet. Képeiből a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban látható tematikus válogatás.

A Robert Capa, a tudósító című kiállításon szereplő 52 képet a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött gyűjteményből válogatták, abból a közel ezer felvételből, amelyet a magyar állam 2008-ban megvásárolt. Ezekből a képekből három széria van a világon: az egyik New Yorkban, a második Tokióban, a harmadik itt, Budapesten. Csaknem hetvenezer Capa-negatívot őriz a Nemzetközi Fotográfiai Központ (ICP), ezek közül választotta ki Cornell Capa, a művész testvére és a monográfusa azokat, amelyekről azt gondolták, hogy a leginkább kifejezik az életművet. Ebből a 937 negatívból nem készült és nem fog készülni több nagyítás, eredetiségüket a képeken található szárazbélyegző hitelesíti. A gazdag életmű és a tárlat titkai-ba Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora avatott be.

„Az öt harcmezőt megjárt magyar származású fotográfus rövid élete során maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolateremtő képi világot hozott létre, és az őt követő nemzedékeknek máig hatóan mutatta meg, hogy milyen nagy a mély humanizmusból építkező képek ereje.”

A világhírt Capa számára a spanyol polgárháborúban, 1936-ban készített, A milicista halála című fotó hozta meg. A katonákról, a partizánokról készült, a hétköznapi pillanatokat és a harcokat ábrázoló fotográfiáit a résztvevő, megfigyelő pozíciójából készítette, határtalan empátiával. Ott volt, együtt velük, egészen közel, és így születtek a felvételei. Capa világhírű szavaival: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.”

„A célunk az volt, hogy az életmű egészének esszenciális erejét tegyük láthatóvá. Ezenkívül a kiállított tematikai egységek erőteljes felütéseivel – amelyek néhány képbe sűrítve jelenítik meg a történéseket – szeretnénk megmutatni Robert Capa kompozíciós virtuozitását, az alapos, részletekbe menő megfigyelésekből épített képeit, emellett egyedülálló képességét a gyors lefolyású akciók megörökítésében is – mondta Csizek Gabriella.
– Fontosnak tartottuk azt is, hogy a világhírű felvételek előtt vagy éppen az azok után készült képekkel egészítsük ki a már ismerteket.”

Ezek is érdekelhetnek

További híreink