A szerző a magyar–francia szak elvégzését követően tanárként, irodalomtörténészként, egyetemi oktatóként, olvasószerkesztőként dolgozott, hosszú évek óta a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa. Számos tanulmány, cikk és könyv szerzője, szerkesztője, fordítója. Saját bevallása szerint szenvedélyesen érdekli Budapest, azon belül is szűkebb hazája, a Tabán története. Legfontosabb témája a kávéházak históriája. Legújabb művét Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának az elnöke mutatta be a vendéglátóipari múzeumban rendezett esten.
„Fotelből is lehet várost nézni, csak az nem olyan. Kellenek a hangok, a zajok, a szagok, a fény és az árnyék, az emberi jelenlét, a valahai és a mostani lelkek egymásra rétegződő lenyomatai. Ezt Saly Noémi várostörténész mondta. Mit mondana Saly Noémi, a Spájz szerzője? – tette fel a kérdést a könyvbemutatón Lévai Anikó, aki válaszában kifejtette: – Hogy étteremben is lehet ennyi, csak az nem olyan. Kellenek a hangok, zajok, hozzávalók, az emberi jelenlét, a valahai és mostani receptek egymásra rétegződő lenyomatai.”
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete a folytatásban figyelmeztetett: városvédő és nem gasztroguru, s nem is legendás háziasszony, ami fontos, ezért mondta magáról. Hangsúlyozni kell, mert a Semmiből is finomat és a most bemutatott Spájz című szakácskönyvek alapján még azt hihetnénk, hogy az. De nem. Hobbija a befőzés.
Akik ismerik a Magyar Konyhát és rendszeres olvasói a Spájz című rovatnak, azoknak ismerős lesz ennek a kötetnek a stílusa. Azok tudják, hogy nem egy szokványos receptkönyvet vihetnek haza, hanem egy a mindennapi konyhában is kipróbálható, ízig-vérig magyar, szigorúan jó értelemben véve urbanista szellemiséget. Kreatív kalandra csábít mindenkit, új meg új ízkombinációk kipróbálására. Irigylésre méltó előny az életben, ha az ember tanácsot kérhet a szerzőtől. Most az olvasóknak lehetőségük van ezeket a tanácsokat egy csokorban megőrizni és hasznosítani.
„Saly Noémi azt a tudást adja át az olvasóknak, ami meggyőződésem szerint az európai gazdasági siker titka: hogy miként élhetjük túl egy teli spájz segítségével a hideg hónapokat, hogyan hasznosíthatjuk mindazt, ami nem fogy el a háztartásban nyáron. Ez a mentalitás tette egykor naggyá Európát, és ennek az újrafelfedezése őrizheti meg az unokáink számára a földet” – hangsúlyozta Lévai Anikó.