Mindennapi szellemi betevő

Kultúra
Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt, hogy miként vélekedünk  a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, s reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten a SopronDrum ütősfesztivált, a Babra első lemezét és a gyerekpávát ajánljuk szíves figyelmükbe.

Babra a WMCE-toplistán

A délszláv népek, a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra első albumának a megjelenése után rögtön felkerült a legrangosabb világzenei toplistára, a World Music Charts Europe-ra (WMCE), az előkelő 10. helyre. A zsűriben 27 ország közel ötven rádiós világzenei szakembere dönti el pontozásos módszerrel, hogy az adott hónapban mely lemezeket ítéli a legjobbaknak. A 2014-ben alakult öttagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett délszlávok zenéjéhez, amelynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a tradicionális dallamokból új zenei formákat.

Második SopronDrum

A Fertőrákosi Barlangszínházban 10-e és 17-e között ismét nemzetközi ütősfesztivált tartanak. Pénteken a világ egyik legnépszerűbb jazz-funk formációja, az Incognito igazi bulihangulattal várja a nagyérdeműt. A bandát éppen negyven esztendeje a mauritiusi származású és az együttest máig vezető Jean-Paul „Bluey” Maunick alapította Angliában, „Tubbs” Williamsszel.

Másnap, 15-én a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Amadinda lép színpadra. Koncertjükön rendkívül gazdag repertoárjukból adnak ízelítőt. A klasszikusokat Kreisler és Debussy darabjai képviselik, a kortársak közül Steve Reich, Holló Aurél és Elliot Coleb szerzeményei hangzanak el, míg a dzsessz- és ragtime-blokkban Scott Joplin, valamint Red Norvo kompozíciói, s természetesen nem maradnak el a ghánai, a zimbabwei, a tahiti és az ugandai tradicionális muzsikák.

Vasárnap a XIII. országos ütőhangszeres verseny győztesei – Nyilas Gyöngyvér, Kiss Dávid, Kovács Boldizsár, Mohácsi Benjámin – adnak hangversenyt. Utánuk a Magyar legendák keretében a hazai rock- és dzsesszdobolás két koronázatlan királya, Solti János és Kőszegi Imre lép fel, az estet a Budapest Ragtime Band zárja.

Újra gyerekpáva

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), továbbá a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatója újra a gyerekeké. A Duna Televízió Fölszállott a páva című műsorában immár harmadszor a legfiatalabbak mérhetik össze tudásukat s csalhatnak mosolyt és (öröm)könnyeket a tévénézők arcára. Az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal kategóriában bármely tájegységhez vagy a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal június 23-án éjfélig jelentkezhet a 6 és 14 év közötti korosztály, lakóhelyi és nemzetiségi megkötés nélkül.

Fotók: Figyelő-archív