Mindennapi szellemi betevő

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, hogy miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, s reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten a Budapest Folk Fest igen gazdag kínálatából válogattunk.

AJÁNLÓ

 

HA SZERDA, AKKOR TÁNCHÁZ

Tegnap kezdődött és szombatig tart a 10. Budapest Folk Fest. A Fonóban, a Hagyományok Házában és a TRIP Hajón az idén is a világ számos pontjáról érkezett népzenészek, néptáncosok ismertetik meg hazájuk kultúrájával a nagyérdeműt.

A programsorozat hagyományosan a Fonó Szerda táncházzal indul, itt a Bazseva és a Dalinda zenekar húzza a talpalávalót. Szintén a Budai Zeneházban a kosteleki csángó énekes Vaszi Leventét és az egyik legjobb világzenei formációt, a Meszecsinkát hallhatjuk, s természetesen lesznek táncházak és folkkocsmák.

A Hagyományok Házában a Kisebbségek Hangjai-koncerteken az EtnoRom, Goran Bojevski Ljubljanában élő macedón klarinétművész és zeneszerző kvartettje, majd a Refugees for Refugees formáció lép színpadra. Másnap az olasz SuRealistas és Klarisa Jovanović & Della Segodba remek szlovén formációját hallhatjuk. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsorában hagyományőrző együttesek generációival találkozhatunk, amelyeket Sebestyén Márta lát vendégül, este pedig a határon túli hagyományőrzőket képviselve a szászcsávásiakkal kiegészülve tartanak táncházat. A Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliójának együtteseivel a TRIP Hajón találkozhatnak az érdeklődők.

Lesz táncház a Kobuci kertben is, ahol az Erdőfű zenekar és a Pásztor-Hóra gondoskodik muzsikáról, mellettük a máltai Tribali band, valamint a Franciaországban élő, spanyol roma származású Juan de Lerida, a flamenco nuevo jeles képviselője Marko Marković Brass Bandjének virtuóz balkáni fúvósaival ad koncertet.

Refugees for Refugees. a Kisebbségek Hangjai fellépője

Dalinda. az a capella együttes az autentikus és modern hangzások mestere

 

HAGYOMÁNYŐRZÉS LEMEZEN

Három lemezbemutató koncertet is kínál a fesztivál. Vaszi Levente, a Fölszállott a Páva közönségdíjas csángó énekese és tanítványának közös korongja a Fonóban, Balogh Melinda Népkerék című, erdélyi cigány népzenéket tartalmazó albuma a Hagyományok Házában, a Meszecsinka legújabb albuma pedig a Kobuci kertben mutatkozik be.

 

TÖRÖK CSEMEGE

A zenei ínyenceknek két török tematikájú produkcióval kedveskednek a szervezők. A Meybahar nevű, mevlevidervis-muzsikát megszólaltató együttes külföldi vendégekkel lép színpadra a Fonóban, Guessous Majda Mária magyar–marokkói, Junior Prima díjas énekesnő pedig a Canlar zenekarral, amelyik török énekmondók verseit adja elő, valamint Erdal Şalikoğlu népzenésszel – aki többek között az Egri csillagok török fordítója – áll a közönség elé, utánuk Vardan Hovanissian és Emre Gültekin török–örmény duója muzsikál egy különleges hangszert, a dudukot bemutatva.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink