Ingatlanfejlesztői Oscar-díj

Újabb nemzetközi építészeti díjjal jutalmazták az ózdi Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot. De mi is ez az intézmény, illetve két intézmény a Digitális Erőművel? Erről, az elismerésről, a várossal való kapcsolatukról kérdeztük Lovas Lajost, a Forum Hungaricum Kft. ügyvezető igazgatóját.

– Három esztendeje, nyáron nyílt meg a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és a Digitális Erőmű. Ez két önálló intézmény?

– Cégünk, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. két tagintézményéről beszélünk. Társaságunk felett a magyar állam tulajdonosi jogát az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyakorolja, mi pedig az élménypark és az erőmű vagyonkezelői és fenntartói vagyunk. A két beruházás uniós és hazai támogatásból valósult meg, két külön pályázatból, s a céljuk is teljesen más, de nyilván szükségszerű az együttműködés a hatékonyabb működés érdekében. Az élménypark a négy visegrádi ország filmtörténetét mutatja be, magyar, lengyel, cseh, szlovák és angol nyelven. Tematikus vetítésekkel, nyári kertmozival, a rendezők, a színészek és a közönség közti találkozók szervezésével és újabban forgatási helyszínként viszünk színt az ózdiak életébe. Ezenkívül található benne egy óriási élménycsarnok nyolcvan méter hosszú greenboxszal, lecsúszópályával, robotkamerákkal. Vannak ministúdióink, ahol a látogató több filmbe is beugorhat a kedvenc szereplője helyett. Interaktív térről beszélünk, számítógépes rendszerünk a nálunk készült produkciók feltöltési lehetőségét biztosítja a közösségi oldalakra. Számos épített díszletünk van, mint például a pazarul berendezett Orient Express egyik utastere, kiállítunk veterán autókat és egy T–34-es tankot is, lengyel és a másik oldalán magyar festéssel. A Digitális Erőmű egy 7000 négyzetméteres digitális oktatási, kutatási módszertani központ. Itt gyarapszik nap mint nap a digitális tanórakészítő alkalmazásunk, a Digipédia. Oktatási eszközeinket és tantermeinket használja többek között a Miskolci Egyetem a mérnök informatikusi képzésre. Az épületben számos állandó és időszakos kiállítás látható. Például a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság informatikatörténeti kiállítása, vagy a varázslatos hangulatú, óriási pincetérben a Magyar fénymúlt című, 34 vetítőpontból álló vezetett tárlat. Páratlan szabadulószobás programjaink rendkívül keresettek. Digitális műhelyünkben már több ezer fiatal ismerkedett meg a legkorszerűbb eszközök használatával és programozásával. Mindezeken túl nagy csarnokunk alkalmas tömegeket vonzó kulturális rendezvények megtartására, s ezzel a lehetőséggel rendszeresen élünk is.

 – Az egykori kohászati üzem fúvógépház-épületét műemlékvédelmi előírások szem előtt tartásával lehetett korszerűsíteni, átépíteni. Mit kellett megőrizni? Miben kaptak szabad kezet?

– A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark műemlék épület, a felújításnak meg kellett őriznie az eredeti jellegét. Az erőmű is műemlék jellegű objektum. Csontos Györgyi, a projekt főépítésze végig arra törekedett, hogy a múlt funkcióinak a bemutatásával, az épületek egykori pompájának a megőrzésével teremtsünk otthont a legmodernebb technikának. Büszkék vagyunk arra, hogy az évtizedek alatt rábarkácsolt részektől sikerült megszabadítani ezt a két gyönyörű szecessziós csarnokot, s most a közel százéves épületeket eredeti pompájában csodálhatjuk meg.

 – Miért éppen egy ózdi kohászati üzemre esett a választás? 

– Úgy sejtem, a kérdés nem csupán az épületekre, hanem magára a városra is vonatkozik. Ózd egy gyönyörű természeti környezetbe ágyazott, komoly ipari múltra tekintő város, amely alól a történelem kihúzta a megélhetését. Mára egyébként az ipar ismét fejlődik, sőt munkaerőhiány is jelentkezik. Mellesleg a megye második legnagyobb városa Miskolc után. A híre azonban nem a legjobb. Ezen szerettünk volna változtatni, mert hiszünk abban, hogy a kultúra teremthet jobb várost. Ennek eredményei máris látszanak. Nem csupán abban, hogy közel száz helyinek adunk munkát, hanem abban is, hogy nemcsak a régióból, de külföldről is szép számban jönnek hozzánk látogatók, és két intézményünk mára már központi szerepet tölt be a térség kulturális életében. Mivel a kormány és az Európai Unió támogató szervei is hittek ebben, megvalósulhattak az elképzeléseink.

– Az építkezés bizonnyal jól sikerülhetett, hiszen két éve Pro Architectura díjat, tavaly Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat kaptak, most pedig a FIABCI World Prix d’Excellence World Gold Winner elismerését nyerték el. Mi ez az utóbbi kitüntetés, és miért kapta a Kultúrgyár? 

– A FIABCI, a Nemzetközi Ingatlanszövetség az idén hetvenedik alkalommal ítélte oda a világ legjobb ingatlanfejlesztői díjait. A szervezetet 1951-ben alapították, tagságát a legjelentősebb ingatlanfejlesztők alkotják. Az elismeréseket nemzetközi zsűri ítéli oda minden évben. Ezt a bizonyos World Gold Winner Awardot úgy is emlegetik, mint az ingatlanfejlesztők Oscar-díját. Lehet, hogy a hasonlat sántít, de maga az aranyszobrocska, a ceremónia ünnepélyessége és külsőségei valóban emlékeztetnek az Oscar-díj-átadásra. Mi a kulturális örökség kategóriában lettünk a legjobbak. A Ludovika és a szegedi lézerközpont egyébként ezüstszobrot nyert, így Európában mi, magyarok az osztrákokkal vállvetve a legjobb fejlesztők voltunk az idén. A miértre a válasz pedig: ez nem csupán egy építészeti díj. Az épület mellett a zsűri rengeteg szempontot vizsgál a hasznosítástól kezdve a fejlesztés környezetre gyakorolt hatásáig.

– Ha már környezeti hatás: segített-e az élménypark hazánk egyik legszebb vidéke, az Aggteleki Nemzeti Park turistaforgalmának a növelésében? 

– A parkkal kiváló az együttműködésünk. Úgy gondolom, szerénytelen lenne, ha hároméves létünkre a segítségünkre szorulna egy világhírű intézmény. De komolyra fordítva a szót, igyekszünk beágyazódni az Eger, Aggtelek, Szilvásvárad fémjelezte turisztikai aranypiramisba, főleg, mivel intézményeink ennek a háromszögnek a közepén helyezkednek el. Ezek a turisztikai látványosságok természetesen képesek egymást erősíteni. Most azon dolgozunk, hogy a három nagy múltú település, illetve látványosság között közlekedőket több napra is meg tudjuk állítani. Ezért dolgoztunk ki új fejlesztési koncepciókat. Remélem, hogy a most elnyert díj lehetőséget biztosít majd a V4 Fesztiválközpont és a Történelmi Kalandpark megvalósítására, ami kiteljesíthetné a kultúrgyári projektet.

– Milyen a kapcsolatuk a Miskolci Egyetemmel? 

– Kiváló. Amellett, hogy nálunk folyik az egyetem mérnök informatikusi képzése, dolgozunk egy digitális mentorhálózat koncepcióján. Olyan tanárokat, közművelődési szakembereket szeretnénk képezni, akik mélyebb programozói ismeretek nélkül is képesek az okoseszközök oktatására.

– Hogyan működnek együtt a régió közép- és általános iskoláival? 

– Többek között a fent említett Digipédia oktatásával, de a mindennapokban szinte kihelyezett tanítási helyszíne vagyunk az iskoláknak.

– Mi mindent kínálnak az ország bármely részéből, netán a határon túlról érkező látogatóknak, amit sehol máshol nem kaphatnak meg?

– Szinte csupa olyan élményt, amelyet kínálunk, amelyet máshol nem lehet megkapni. Aki már ellátogatott hozzánk, az igazolni tudja ezt. Azt javaslom mindenkinek, hogy erről személyesen is győződjön meg.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink