Improvizációs játszóként bízni kell egymásban

Új színházat és közösségi teret nyitott Ferencvárosban az Itt és Most Társulat. A Ráday utcai helyszínen elsősorban a színházi improvizáción lesz a hangsúly, de irodalmi programok, környezettudatossággal kapcsolatos workshopok, tréningek, társasjátékestek, családi mesedélelőttök és filmvetítések is lesznek. Az Itt és Most Színház és Közösségi Tér január 24-tól 27-ig ingyenes nyitófesztivált rendezett, amelynek programjában improvizációs kurzus, zenés népmesejáték, társasjátékklub, színházi előadás és a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) estje is szerepelt.

Improvizáció

Az improvizáció, az itt és most, a pillanat művészete, ami illékony, elszáll.

„Minden csak itt és most, és csak egyszer történik meg. Ez a varázsa ennek, és ettől elképesztően izgalmas ez a játék. Nekünk is nagyon izgalmas az, hogy olyan helyzetekbe hozzuk magunkat, amelyek váratlanok” – meséli Borbás Gergő, a társulat tagja. – „A mai világban rengeteg váratlan helyzettel találkozik az ember, és ezeknek a mestereivé szeretnénk válni. Alapvetően nagyon hiszünk az improvizációs technikák közösségformáló erejében. Nem véletlenül közösségi tér a hely neve, mert idősek, fiatalok együtt játszanak, együtt nevetnek, együtt tágítják a saját meg a többiek komfortzónáját, ez szerintem elképesztő közösséget tud teremteni. Bízni kell a másikban. Bízni kell improszínészként vagy egy improvizációs műhely résztvevőjeként abban, hogy ha felmegyek a színpadra – és mivel nincs előre megírva, bepróbálva, megtanulva –, lehet, hogy nem jut eszembe semmi. Bíznom kell abban, hogy a másik kisegít, és ott van velem. És ha hibázom, akkor a hiba az egy ajánlat. A hiba az egy ajándék. Hiszen ha történik egy hiba a színpadon, akkor az teljesen más irányba viheti ezt az improvizációs jelenetet, és ettől lesz egyedi és izgalmas. Másrészt pedig mindannyian benne vagyunk. A néző is meg a játszó is. Én abból inspirálódok, amit a néző mond, hogy hogyan játszódjon a jelenet, és mivel nincs szövegkönyvem, ezért nyilván olyasmit fogok játszani, ami eszembe jut. Hatással van rám, amit elmondott és amit az elindít bennem.”

 

A közösségi tér

A házigazda és üzemeltető egy improvizációs színjátszással foglalkozó társulat. Vannak köztük végzett színészek, drámapedagógusok, színházi neveléssel foglalkozó szakemberek. Tehát minden a művészet felé fog csoportosulni, lehet ez színház, drámapedagógia, emellett közösséget formáló eseményeket is befogadnak. Ilyen a Társasjátékos klub, a Mit játszunk klub bloggerei, a Messzelátó Egyesülettel is partnerek, ők a környezettudatossággal foglalkoznak.

„Nagyon fontosak nekünk ezek az értékek, és megpróbálunk köréjük egy közösséget szervezni. De közösségi térként azt gondolom erről a helyről, hogy olyan lesz, amilyenné a közönség formálja. Nem mi szeretnénk megmondani, hogy mire van igény, hanem szeretnénk látni, hogy mire van igény, és azt kiszolgálni. Még alakulóban van a műsorrend” – így a színész.

Ami biztos: az Itt és Most Társulatnak havi 2-3 előadása lesz, a Fiatal Írók Szövetségének itt működik majd a próza- és líraműhelye. Hétvégén délelőttönként gyerekelőadásokat tart majd a társulat.

„Megpróbálunk a környék iskoláival olyan partnerséget kialakítani, hogy ők is áthozzák a gyerekeket, emellett van egy nagy vetítővásznunk, lesznek filmklubok is. Én nagyon szeretném, ha a környék iskolái is használnák ezt a teret, akár arra, hogy a tananyaghoz kapcsolódó filmeket megnézzenek – azt talán élményszerűbb egy ilyen térben –, és aztán itt tudnak is beszélgetni a látottakról. Nagyon várjuk, hogy emberek megkeressenek minket és azt mondják: szeretnénk egy olvasókört vagy egy filmklubot tartani. Akkor lennék a legboldogabb, ha nálunk különböző társaságok jönnének össze.”

 

Működő független társulat

Vajon hogyan sikerült egy független társulatnak új játszóhelyet szerezni, amikor a független szektor szinte egy emberként sóhajtja saját gyászénekét a kulturális tao megszűnése miatt? „Nekünk régi a kapcsolatunk a Ferencvárosi Önkormányzattal” – mondja Borbás Gergő. – „Két-három éve az AIDS-ellenes és a drogellenes világnapokon a Ferencvárosi Művelődési Központban szoktunk improvizációs pszichológiai esteket tartani, ahol ezekről a témákról játszunk, majd egy pszichológus beszélget a látottakról. Tavaly tavasszal kiírtak egy pályázatot Ráday utca 18. szám alatt lévő ingatlan kulturális hasznosítására, bérleti jogára, úgy döntöttünk, hogy pályázunk, megnyertük, és így sikerült egy játszóhelyet és egy közösségi teret beindítani. Független színházként nagyon sokan vagyunk a szakmában, és bár évről évre nő a színházba járók száma, a nézőket nagyon nehéz elérni. Hála Istennek nekünk van egy közönségünk, egy közösségünk, és a magyar improvizációs közeg nagyon összetartó. Járunk egymás előadásaira, minden társulatnak van nyitott műhelye, ahol bárki kipróbálhatja ezeket a technikákat. Egyfajta világlátássá válik ez az improvizáció, az elfogadás, az egymásra figyelés, az egymásban megbízás lesznek a fontos elmei ennek a közösségnek. Az emberek nem férnek be a színházakba. Ez az egyik fele. A másik az, hogy rengeteg társulat van és kevés a játszóhely. Nagyon sokszor hallom, hogy játszanánk többször ezt az előadást, de nincs hol, nem férünk be. A befogadó helyeken általában havi két-három előadást tudnak befogadni egy társulattól, különben a többiek nem férnek be. Ezért is gondolok úgy erre a térre mint befogadó térre.”

 

Gazdagodó kulturális élet

Bár most még nincs erre kapacitás, a terv az, hogy a központ állandó nyitvatartással üzemeljen. Egyelőre a társulat tagjai másodállásban Itt és Most-tagok, de néhányuknak előbb-utóbb főállásúvá kell válnia. A Ráday utca 18. fejlődése a remények szerint lehetővé teszi majd ezt. A társulat tagjai: Szőke Gábor operatív vezető, Varju Nándor művészeti vezető, Bernát Imola Tímea, Hollai-Heiser Anna, Horváth Veronika, Vízkelety Borbála és Borbás Gergő.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink