Amikor a vendég, a vendéglős és a marketinges is elégedett

Tavaszi közönségjátékot hirdetett 16 egri étterem, cukrászda és kávézó. Arra vállalkoztak, hogy megalkotják a városra jellemző főételt, desszertet és kávéitalt.

Az ötlet Ábry Zoltán fesztiválszer-ve-ző és marketinges vállalkozó fejéből pattant ki. „Én üzletember vagyok, fiatal vállalkozóként olyan erős ütéseket keresek, amelyek tényleg áthatolnak a közöny és a tespedtség falán. Úgy érzékelem, hogy a reklámdömping miatt az emberekben kialakult egy szűrő. Oda se figyelnek, egyik fülükön be, a másikon ki. Nagyon nehéz eljuttatni az üzeneteinket a fogyasztókhoz. Ez egy játék, és az emberek szeretnek játszani. Ha becsábítjuk őket az éttermekbe, kávézókba, talán odaszoknak. Ehhez persze színvonalas vendéglátásra is szükség van, Magyarországon pedig elég gyatra a gaszt-ro-kultúra.”

A fő szervezőnek összesen 16 egri vendéglátóipari egységet sikerült megnyernie. Őket vajon miért és hogyan? „Ők is szeretnek játszani, és a hiúság is nagy úr. Az elkötelezett vállalkozó felel a kihívásokra. Örülök, hogy nem mellékesen a helyi vállalkozói kultúra is erősödik. Ez egy kezdet, egy ambiciózus városmarketing, amelyhez az előzetes tárgyalásaink alapján a jövő évben a polgármesteri hivatal is csatlakozik.”

Úgy tűnik, az egriek kedvezően fogadták az új kezdeményezést. Jó történetekre is akadnak példák.

„Elkészítettük a részt vevő éttermek, kávézók térképét, azt is mellé írtuk, hogy hol milyen „versenyételt” lehet fogyasztani. Volt egy úr, aki kezében a térképpel néhány nap alatt végigjárta az összes kávézót, minden kávét megkóstolt. Volt olyan asztalfoglalás, ahol egy nagyobb társaság előre jelezte, hogy a versenyben szereplő fogást kérik. Mindenki ugyanazt ette, és már ott, egymás között elkezdték elemezni az ételt” – számolt be tapasztalatairól Ábry Zoltán.

A vállalkozó kedvű vendéglátósok 27 egri étel- és italkülönlegességet dolgoztak ki (pl. Hitetlen bég főtéri étke, Nyúl a csillagokból, Törökverő, Puskaporos kávé, Lórúgás). A verseny jelenlegi állása szerint az élen most a tojáslikőrös, madártejes kávé, valamint a „honfi-gofri” áll.

A május elejéig tartó játékban az Egerbe látogató turisták is részt vehetnek, s a szervezők már tervbe vették, hogy jövő tavasszal is hasonló versenyt hirdetnek, szeretnének új helyi hagyományt teremteni.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink