A nagyságos fejedelem emléke

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, hogy miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, s reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten a Zempléni és a Csángó Fesztivált ajánljuk szíves figyelmükbe.

Hatvan programból álló rendezvénysorozattal várja az igényes kultúra fogyasztóit a 28 esztendős Zempléni Fesztivál augusztus 9–18. között. No meg Tokaj vidékének aranyló nedűjével. Az aszúhoz, a szamorodnihoz, a furminthoz, a hárslevelűhöz illő komolyzenei hangversenyekkel, dzsesszkoncertekkel, irodalmi esttel, kiállításokkal, kirándulásokkal, gyermekprogramokkal kedveskednek a szervezők. Ráadásul mindent az aktuális évfordulókhoz kapcsolva. Ilyen például a pénteki nyitókoncert a sárospataki Rákóczi-várban, a Budafoki Dohnányi Zenekar és Balázs-Piri Soma tisztelgése a nagyságos fejedelem emléke előtt. Vagy a záró hangverseny 16-án, amelyen a fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamarazenekar idézi a kassai Rodostó-ház udvarán Rákóczit. Ezzel a fellépéssel magát a várost is köszönteni kívánják, hiszen 650 éve, 1369. május 7-én Nagy Lajos király személyében uralkodó Európában elsőként Kassa városának adományozott címerlevelet. Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában az Ady Endre emlékére összeállított Így szerettek Ők című estet láthatják; többek között olyan neves színészek tolmácsolásában, mint a Brüll Adélt megszemélyesítő Kéri Kitty és a költőfejedelem szerepében megszólaló Kőszegi Ákos. Szerencsen 14-én a Postmodern Jukebox mintájára alakult formáció, a SwiGirls lép fel a Studio11 kíséretével, 15-én Tokajban pedig Szécsi Pál emlékére, illetve dalaiból tartanak koncertet. A Zemplén Néptáncfesztivállal közös szervezésben, Sátoraljaújhelyen, 16-án este, a Városközpont Szabadtéri Színpadán Szarka Tamás & Ghymes lesz.

TÁVOLI TESTVÉREINK

Jászberényi Csángó Fesztivál, avagy bővebben: Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vására augusztus 6-tól 11-ig. Közel 50 program, 1000 közreműködő. Hagyományőrző együttesek Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból. A nyolc moldvai megyéből hatban élnek jelentős számban csángók, több mint 250 ezren. Forrófalván, Lujzikalagorban, Klézsen, Külsőrekecsinen, Diószénen, Lészpeden, Somoskán, Pokolpatakon, Csíkban, Vlamnikon és Magyarfaluban szinte kizárólag magyarok élnek. A moldvai csángók mellett a Tatros folyó völgyében gyimesi csángók laknak. A Hunyad megyei bukovinai székelyeket dévai csángóknak, a Brassó melletti hétfalusi és barcasági magyarokat hétfalusi csángóknak nevezik. A csütörtök este a cigány folklóré. A főtéren a Khamoro Budapest Band lép fel, a táncházat követően pedig cigány népzene lesz Erdélyből. Pénteken a Nagyboldogasszony római katolikus templomban folkmise, a főtéren Magyarság hangja című gálaműsor lesz, fellép a Jászság Népi Együttes, majd Fölszállott a páva gála következik. Szombaton táncforgatag 800 közreműködővel, este fényfestés. A zárónapon a Szászcsávási zenekar ad elő a főtéren.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink