Dzsesszrizling

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, hogy miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. 

ajánló

A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, ennek ellenére reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten a Paloznaki Jazzpikniket és a Zenés Állatkerti Estéket ajánljuk szíves figyelmükbe.

DZSESSZRIZLING

Ha Csopak, rávágjuk: olaszrizling, Balaton. Ha Paloznak, akkor kutatni kezdünk agyunk rejtett zugaiban: vajon mi az? Ám akadnak, akiknek a település neve egyet jelent a Paloznaki Jazzpiknikkel. Úgy ám, Paloznak település, méghozzá kevesebb mint ötszáz lelkes falu, amelynek a pincesora átnyúlik Csopakra (vagy fordítva). Másfelől Lovassal határos, amely pedig Alsóörssel. Délkeletről a magyar tenger mossa a partját. A jó bor így hát biztosra vehető. De a Homola Pincészet, sicher ist sicher, 2012-ben a pompás nedűk mellé pompás muzsikát szolgáltatott, ekkor rendezték ugyanis az első Jazzpikniket.

A Tájház udvari dzsemborijaiból vált háromnapos, mára már négy színpados, 33 koncertes rendezvénnyé, 2015-től pedig a Nagyon Balaton rendezvénysorozat oszlopos tagjává. Az augusztus 1–3. között zajló fesztivál sztárfellépője Rick Astley, aki sutba hajítva slágerénekesi múltját, soulelőadóként tért vissza a popszakmába. De jön a The Jacksons is. Igen, igen, kedves velemkorúak, az egykori Jacksons 5 reinkarnációja, a legsikeresebb fiú, az egy évtizede elhunyt Jacko nélkül.

ZOOMUSIC

A Fővárosi Állat- és Növénykert mindig is hajlékot biztosított a kultúrának, méghozzá a magas művészetnek, vagy hogy ne riasszunk el senkit: a magas színvonalú művészetnek, nem csupán kiemelkedő színvonalú állatgyűjteményének. Már a megnyitás évében, 1866-ban működött a Pálffy János gróf adományaként felállított zenepavilon, ahol a kor szokásához híven főként katonazenét játszottak. Az 1910-es esztendőkben az állatkert saját szimfonikus zenekart tartott fenn. S egy évtizedre rá… „A Rádióról huszonnégyben feljegyezhették, / Hogy az Állatkertből sugározta az első koncertjét” – énekelte az LGT Sztevanovity Dusán szövegét, A rádiót.

Az 1950-es években szabadtéri színpad működött a kert területén, majd néhány évtizedre megszűntek a zenés programok. Újbóli visszatérésükre az 1990-es évek közepéig, a Budapesti Fesztiválzenekar legendás állatkerti előadásáig kellett várni. Ezt követően ismét rendszeressé váltak a koncertek és más zenés programok, mi több, Zenés Állatkerti Esték címmel 2002 óta minden évben koncertsorozatot szervez az intézmény. E sorozat részeként eddig összesen 131 előadásra került sor. Ennek keretében augusztus 7-én a Malek Andi Soulistic lép színpadra. Méghozzá Karácsony Jánossal, az egykori LGT egykori gitárosával. A rákövetkező szerdán Karosi Júlia Egy csipetnyi Broadway című műsorában George Gershwin dalaival várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink