Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Közel egymillió éjszakát töltöttek nálunk a külföldi turisták

Hírekfigyelo.hu

Márciusban a húsvéthatás határozta meg az idegenforgalmi statisztikát. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,1, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldi vendégforgalom 1,7, a belföldi vendégforgalom 3,7 százalékkal növekedett  jelentette pénteken a Központi Statisztikai hivatal (KSH). 

Márciusban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező  külföldi vendégek száma 2,8 százalékkal csökkent, alapvetően amiatt, hogy a húsvét tavaly márciusra, idén viszont áprilisra esett.  A szálláshelyekre érkező 405 ezer külföldi vendég 998 ezer vendégéjszakát töltött el.

A belföldi vendégek száma 1,7 százalékkal csökkent. A vendégek száma 451 ezer, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 965 ezer volt. A belföldi vendégforgalom alakulására hatással volt az is, hogy a múlt évben a március 15-ei hosszú hétvége négynapos volt, illetve a nagypéntekkel kezdődő húsvéti ünnepek és az iskolai tavaszi szünet kezdete is márciusra esett  tudatta a KSH.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint töretlen az ágazat bevételeinek növekedése. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 3,2 százalékkal nőtt, ezen belül a szálláshelyek vendéglátásból származó árbevétele jelentősen, 20,3 százalékkal nőtt márciusban 2018 márciusához képest.

Már jól látható, hogy a pihenőkártya a korábbiaknál nagyobb mértékben ösztönzi a magyar családok belföldi utazásait – hangsúlyozza az MTÜ közleménye. A SZÉP-kártya felhasználás 2019 első negyedévében több mint 10 százalékkal emelkedett a szálláshelyeken a tavalyi évhez képest.

Legfontosabb küldőpiacaink közül a legnagyobb növekedés a Franciaországból (+12,5 százalék), az Egyesült Államokból (+9,8 százalék), az Egyesült Királyságból (+9,2 százalék) és a Romániából (+8,2 százalék) érkező vendégek számában volt az év első három hónapjában.

A júliustól bevezetésre kerülő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak köszönhetően 2020-tól már valós időben, a teljes szektorra vonatkozóan fogjuk látni a turisztikai mutatószámokat, amely hozzájárul az ágazat versenyképességéhez, a célzott fejlesztések és kampányok tervezéséhez. 

Borítókép: Külföldi turisták és hazai érdeklődők sokasága nézi és fényképezi az őrségváltás parádéját a Budai Vár Szent György terén, a jelenleg államfői rezidenciaként szolgáló Sándor-palotánál. (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)