Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Időben kell lépni a munkaerő megtartásáért

Hírekfigyelo.hu

A fluktuáció nem közelíthető meg kizárólag a bérek oldaláról, a kínált munkáltatói csomag legalább annyira fontosak, mint a keresetek alakulása.

A fizetések növelésével megelőzhető az alkalmazottak elvándorlása, ráadásul, ha ezt a vállalatok nem veszik észre, később sokkal nagyobb keresetekkel sem feltétlenül lesznek képesek megtartani a munkásokat – írja a Világgazdaság.

A béremelés a fluktuáció gyorsulásakor lehet kulcskérdés egy vállalatnál, hiszen a kedvezőtlen folyamat fékezése már jóval többe kerül, mint amennyivel a válsághelyzet elkerüléséhez kellett volna emelni a kereseteket – mondta a lapnak Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

A fluktuáció azonban nem közelíthető meg kizárólag a bérek oldaláról, a kínált munkáltatói csomag legalább annyira fontosak, mint a keresetek alakulása.

Nógrádi József példája szerint van olyan cég, amely rengeteg pénzt költött a telephelye kialakítására, versenyképes béreket ad, mégis havi 30 százalékos a fluktuációs rátája, és hat HR-vállalat segítségével sem képes kezelni a problémát.

Ellenpéldaként egy fő közlekedési útvonalaktól távol eső, rosszul fizető céget hozott fel a szakértő, ahol alig kimutatható a fluktuáció, pusztán amiatt, hogy a környék egyetlen nagyobb foglalkoztatója, és a dolgozók ragaszkodnak a munkahelyükhöz.

 

Borítófotó: happyphoton, Getty Images