Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Honvédelmi államtitkár: erős magyar védelmi ipar nélkül nincs erős hadsereg

Hírekfigyelo.hu/MTI

„Erős hazai védelmi és biztonsági ipar nélkül nincs erős hadsereg" - jelentette ki Szabó István honvédelmi ügyekért felelős államtitkár kedden Budapesten, egy biztonsági konferencián.

Az államtitkár azt mondta: a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek külföldi beszállítóktól való függőségét. Ezt a célt szolgálja az a fegyvergyár is, ahol cseh licenc alapján gyártanak fegyvereket magyar fegyveres és rendvédelmi szerveknek.
    
Ezzel együtt van még teendő - tette hozzá Szabó István, hangsúlyozva: a tényleges igények alapján, innovatív megoldásokkal kell tervezni a jövőt, építeni a magyar haderőt. 

    
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 5 évben is nagyot változott a világ, számos új globális kihívás jelent meg. Példaként említette az ukrán válságot, a nyugat-balkáni instabilitást, a terrorizmus erősödését és az illegális migrációt. A világban és Európában is komoly biztonsági kihívások jelentek meg - közölte.

    
Mint mondta, mindemellett a technológia változásai is napról napra tapasztalhatók. Példaként említette, hogy a kibertérben akár egy nap alatt is több száz támadás érhet egy országot.

    
Hangsúlyozta: a biztonság egyik záloga a Magyar Honvédség. Ahhoz, hogy a biztonságot minél magasabb szinten tudják garantálni, jól felszerelt, kiképzett és motivált katonákra és az őket támogató hátországra van szükség.

    
Közösen többet tehetünk a magyar honvédelem ügyéért - hangoztatta az államtitkár, aki szerint fontos, hogy valamennyi, a védelmi iparban érintett szereplő bizalommal tekintsen az e célú kormányzati szándékokra és lehetőség szerint támogassa azokat. 

    
Szabó István fontos üzenetnek nevezte, hogy a rendezvénynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) ad otthont, szerinte ez is jelzi a felsőoktatás és a kutatás védelmi iparban betöltött fontos szerepét.

    
Koltay András, az NKE rektora arról beszélt: a hadtudományi és rendészettudományi karok monopolhelyzetben vannak a felsőoktatási piacon, de az igények szerint ezeket a képzéseket is folyamatosan modernizálni, bővíteni kell.

    
A rektor is felhívta a figyelmet arra, hogy a 21. században lépten-nyomon új biztonsági kockázatokkal kell szembenézni. Bár kitért arra, hogy a nemzetközi és hazai tendencia szerint is egyre nagyobb szerepük van a magánbiztonsági cégeknek, ezzel együtt a rektor szerint fontos kérdés, hogy az állam érintett szereplői miként tudják megteremteni a nagyobb biztonságot.

    
A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ), a Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT) és a Biztonságpiac Kft. hatodik alkalommal rendezte meg a Biztonságpiac című konferenciát és kiállítást. A tanácskozáson a belügyi és a honvédelmi tárca, a rendőrség, a katasztrófavédelem, valamint a magánbiztonsági ágazat vezetői és döntéshozói elemzik az elmúlt év magán-, civil és közbiztonsággal kapcsolatos eseményeit, aktuális trendjeit és kilátásait.

Borítófotó: Az altábornaggyá előléptetett Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)