WHO: a kötelező vakcina az utolsó lehetőség

Hírek Pindroch Tamás
A legutolsó lehetőség a kötelező oltás – erről beszélt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegvezetője, Hans Kluge.

Az Egészségügyi Világszervezet szakembere szerint a kötelező oltást csak akkor szabad elrendelni, ha minden mást megpróbáltak előtte. A WHO a járványkezelésben a „legutolsó megoldási lehetőségként” tekint a kötelező védőoltásra. A vakcina beadását csak akkor szabad kötelezően elrendelni, ha már minden más lehetséges intézkedést megtettünk annak érdekében, hogy növeljük az átoltottság arányát – mondta el Kluge. Megjegyezte, hogy az oltás kötelezővé tételének hatékonysága nem egyértelmű, mindig az adott helyzettől függ, és az embereknek a hatóságokba vetett bizalma is fontos tényező, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

„Ami egy társadalomban vagy közösségben jól működhet, az máshol elfogadhatatlan lehet”

– mondta.

Európában Németországban és Ausztriában is kötelezővé teszik az oltást. A legfrisebb hírek szerint Csehországban minden 60 éven felüli állampolgár számára be kell adni a koronavíros elleni vakcinát. A világban Indonéziában, Mikronéziában és Türkmenisztánban már kötelező az oltás a felnőtteknek.

Hans Kluge szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a gyerekek védelmére; az 5 és 14 év közötti gyerekek vannak a leginkább kitéve a fertőzés veszélyének.

WHO: súlyos következményekkel járhat az omikron terjedése

(Borítókép: Hans Kluge Fotó: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Sputnik / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink