Visszatér az élet a múzeumokba

Hírek Figyelo.hu
Miután a tavasszal hosszú időre bezártak a múzeumok, az újranyitást követően megnőtt a kultúra iránti érdeklődés.

A járvány miatti bezárások jelentősen csökkentették a múzeum költségvetését, miközben a működtetés költsége nem csökkent

– válaszolt a VG-nek a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztálya. Az intézmény működése csak a fenntartójának többlettámogatása miatt nem került veszélybe.

A cikk szerint hasonlók az Iparművészeti Múzeum tapasztalatai is:

az intézmény idei költségvetése szoros, de a kiállítások szempontjából tartható Koren Zsolt, a múzeum sajtófőnöke szerint.

A jegyárak az idén nem emelkedtek, a jegyárbevétel növekedését a szecessziós divatkiállítás sikerével és a múzeum Franciaországba és Japánba utazó kiállításaival érték el. A tavaly nyárinál lényegesen nagyobb érdeklődést tapasztalt a Ráth György-villában látogatható múzeum, ahol a nyáron már a második időszaki kiállítást nyitották meg. A tavalyi közel kétszeresére emelkedett a látogatók száma, annak ellenére, hogy lényegesen kevesebb külföldi érkezik a múzeumba.

Többen keresték fel a Szépművészeti Múzeumot és a Magyar Nemzeti Galériát is a járvány előtt.

A pandémia tavaszi hulláma és az idei kötelező zárva tartás miatt ezek a múzeumok is csak alapos szervezőmunkával tudták átütemezni a korábban tervezett kiállításokat, kézfertőtlenítőket helyeztek ki, közben maszkokat kezdtek árusítani, és felfüggesztették az érintőképernyős alkalmazások működését.

A Magyar Nemzeti Galériát május közepe óta már majd 35 ezren keresték fel, a Szépművészeti Múzeumot több mint 20 ezren.

A látogatók számát tovább emelhetik az ősszel nyíló nagy kiállítások, úgyhogy a tavalyinál összességében is többen kereshetik fel a múzeumot, mint 2020-ban, és a bevételei lényegesen kedvezőbben alakulhatnak. A Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztálya szerint ez azt jelzi, hogy az elmúlt másfél évben átalakultak a kultúrafogyasztási szokások, és az átmenetileg megtorpant bel- és külföldi turizmus ellenére a múzeumlátogatók visszatértek a múzeumokba.
Az állandó kiállításokra szóló jegyek nem drágultak a Szépművészetiben, az időszakiakét viszont mindig az adott kiállításhoz igazítja a múzeum. A Magyar Nemzeti Galériában egyetlen, tavalyról áthúzódó időszaki kiállítás volt, a Sean Scully-tárlat, amelynek jegyárai az átmeneti bezárás ellenére sem változtak.

A vidéki múzeumok látogatottságáról a 48 vidéki intézményt tömörítő Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége nem tudott információval szolgálni.

Szárnyal a művészeti piac

(Borítókép: Korabeli kamerák a Nagylátószög – 120 éves a magyar film címû idõszaki kiállításon a Ludwig Múzeum – Kortárs Mûvészeti Múzeumban 2021. július 28-án. A Nemzeti Filmintézet szakmai közremûködésével november 14-ig látható tárlat tizennégy termen keresztül mutatja be a magyar film 120 évét, amelynek kezdetét A táncz címû, 1901. április 30-án bemutatott alkotástól számítunk. (MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink