Visszarendeződni látszik a kiskereskedelmi forgalom

Hírek Figyelo.hu
Ahogy a nagy húsvéti költekezés elmaradt, úgy a karácsonyi roham sem lesz menetrendszerű az idén a boltokban, ennek ellenére összességében az áprilisi visszaesés ellenére is elérheti a tavalyi bázist a kiskereskedelmi forgalom a szakterület államtitkára, Cseresnyés Péter szerint.

Visszarendeződött a kiskereskedelmi forgalom, a másfél, két hónapos tavaszi megtorpanás és a magas bázis ellenére az év egészét tekintve reális cél, hogy az üzletek forgalmának idei volumene elérje a tavalyit – mondta a Világgazdaságnak Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Mint ismert, a koronavírus-járvány következtében 81 havi növekedés után áprilisban 10,2 százalékkal visszaesett a kiskereskedelem, amit májusban 2,1 százalékos csökkenés követett, majd júniusban stagnálást, júliusban 0,4 százalékos növekedést, augusz­tusban pedig 0,7 százalékos mérséklődést mértek.

Az ITM szakpolitikusa szerint az őszre is bizakodásra adhat okot,

hogy mind a három nyári hónapban meghaladta a lélektani határnak tekinthető 1000 milliárd forintot a folyó áron számított forgalom.

A pandémia hatásai kapcsán Cseresnyés Péter kiemelte: a korábban megszokottól eltérő az értékesítés üzlettípusok és termékkörök szerinti megoszlása, például az élelmiszerek iránti kereslet átlag feletti, műszaki cikkekből, bútorokból vagy éppen ruházati termékekből viszont érezhetően kevesebb fogy. A szektor teljesítményét összességében is fékezi az üzemanyag-forgalom látványos megcsappanása.

Az államtitkár szerint a hitelmoratórium elsősorban nem többletfogyasztást generál, sokkal inkább az figyelhető meg, hogy az emberek visszafogják a költekezést, a többség a mindennapi szükségletek kielégítésére szorítkozik. Az előrejelzések szerint a vakcina megérkezéséig még együtt kell élnünk a járvánnyal, ezért úgy látja, a bizonytalanságok miatt a lakosság meghatározó része inkább félretesz. Bizakodóan hozzátette az államtitkár, hogy a gazdaság visszarendeződését követő trendhullám viszont újból robusztus növekedést hozhat.

A védett korúaknak fenntartott, 9–12 órás vásárlási idősáv visszaállítását firtató kérdésre Cseresnyés Péter kifejtette:

az operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és minden szempontot megvizsgálva tesz javaslatokat a kormánynak.

Az üzletekben is az alapvető óvintézkedések betartása, a maszkviselés és a védőtávolság szolgálhatja leginkább a vevők és a dolgozók biztonságát. A maszkviselés elmulasztásának szankcionálása kapcsán az államtitkár figyelmeztetésekről és pénzbüntetésekről is tud, emiatt elrendelt boltbezárásokról viszont nem.

Úgy vélekedett, ez annak köszönhető, hogy az emberek fegyelmezettek, tudomásul vették, hogy a maszkviselés az eddig ismert leghatékonyabb védekezési forma. A szokásos év végi vásárlói roham viszont az idén várhatóan más lesz, mint a korábbi években.

A kereskedelmi szakszövetségekkel, a meghatározó iparági szereplőkkel történő egyeztetések alapján az ITM államtitkára azt mondta: ahogy a hagyományos húsvéti nagybevásárlások elmaradtak, úgy a kiugró karácsonyi forgalomra sincs garancia.

(Borítókép: Könyvespolc a Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron Budapesten, a Várkert Bazárban 2020. október 15-én. (MTI/Mónus Márton)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink