Viharfelhők az olimpia felett 

Hírek Lengyel Gabriella

Gyűlnek a viharfelhők a tokiói olimpiai játékok felett, a járványhelyzet körüli bizonytalanságok nemhogy csökkennek, egyre több problémával kell szembenéznie a helyi szervezőknek.

Szerdai hír volt, hogy

sem Rafael Nadal, sem Serena Williams nem tervezi a részvételt az olimpiai tornán, ami jelentősen csökkenti a verseny presztízsét, és további versenyzőket tántoríthat el a megjelenéstől.

A legfrissebb hírek most azonban nem a versenyzőkről szólnak. Japán városok tucatjai álltak el attól, hogy tengerentúli sportolókat fogadjanak be, szállásoljanak el a negyedik hulláma közepette tapasztalható elégtelen erőforrások miatt – írja a Reuters a japán sajtóra hivatkozva.

A nemzetközi versenyzők fogadására vállalkozott 528 város közül jelenleg 40 döntött úgy, hogy nem fogad sportolókat sem az edzőtáborokban, se kulturális csereprogramokra a globális sportbemutató előtti időszakban.

Kazuhiko Ooigawa, az Ibaraki prefektúra kormányzója szerdán kijelentette,

elutasította a szervezőbizottságnak azt a kérését, hogy kórházi ágyakat biztosítsanak a sportolók számára, mivel a prefektúrának az állampolgárokat előbbre kell sorolnia a sportolókkal szemben.

A helyi politikus szerint a világjárvány súlyosbodása esetén a játékok további elhalasztását érdemes lassan fontolóra venni, ahogy ez a múlt évben is indokolt volt.

Az Egyesült Államok világsztárokkal tűzdelt atlétikai csapata lemondta az olimpiát megelőző edzőtáborát Japánban, egyszerűen nem látják biztonságosnak a járvány kellős közepén az utazást, ezt Chiba keleti prefektúrája jelentette be. Elmarad a májusi BMX kerékáros tesztverseny, eleve elcsúsztatták áprilisról május közepére, de erre sem érkeznek meg a sportolók, derült ki meg nem nevezett forrásokból. Hogy az előzetesen kiszivárgó lemondások mennyire bizonytalanítja el más sportágak versenyzőit, ki lesznek, akik nem mernek nekiindulni a versenynek, az hamarosan kiderül.

(Borítókép: Az olimpiai ötkarika előtt halad egy védőmaszkos kerékpáros Tokióban 2021. május 13-án. A japán fővárosban több mint ezer új koronavírusos megbetegedést regisztráltak ezen a napon. (MTI/AP/Eugene Hoshiko)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink