Vigyázz, kész, pénz!

Hírek
A karácsony nagy kérdése, hogyan lehet emlékezetessé tenni az év végi családi ünnepet anélkül, hogy az ajándékok vásárlása túlterhelné az ajándékozók pénztárcáját.

Ahhoz, hogy tényleg emlékezetes és ne egy feszültséggel teli, emellett óriási kiadásokat jelentő időszak legyen a karácsony, fontos a tervezés. A fiataloknál különösen, hiszen kisebb költségvetésből gazdálkodhatnak. Ha tudatosan állnak a dologhoz, akkor tényleg örömteli lehet az ünnep.

Praktikus maximálni

Akadnak családok, akik a rokonokkal egyeztetve meghatározzák azt, hogy egy-egy ajándék legfeljebb mennyibe kerülhet. Ezt a gyerekeknél is hasznos bevezetni, hogy adott összegnél drágábban ne vásároljanak másoknak, akár a szüleiknek, akár a nagyszülőknek meglepetést. Ezért nagyon fontos, hogy a terveknek megfelelően szerezzék be az ajándékokat. A szülők ösztönözhetik is a terv szerinti, takarékos ajándékozást, például azzal, ha az ajándékozásra nekik szánt összegből, ha a végén megmarad valamennyi, azt a szülők anyagi lehetőségeikhez mérten megkétszerezik, kiegészítik. Ezzel a takarékos vásárlás felé terelik a gyereket.
Fel kell készíteni arra is a fiatalokat, hogy ne dőljenek be a hangzatos akcióknak, amikor egy kereskedő “kihagyhatatlan ajánlatot” ígér. Ugyanígy résen kell lenni, ha egy webáruházban egy márkás termék nagyon alacsony áron érhető el. Tehát a gyerekekkel is tisztázni kell, hogy a nagyon vonzó ajánlatok esetében benne van a pakliban, hogy átverésről van szó. Elképzelhető, hogy silány terméket kapnak a pénzükért, esetleg meg sem érkezik a megrendelt ajándék. Az is fontos ugyanakkor, hogy egy megbízható áruházban lehetnek valóban akciós termékek, amiket érdemes megvenni, mert az év többi részében drágábban kaphatóak. A jogsértő webáruházak listáját ajánlott megnézni (https://jogsertowebaruhazak.kormany.hu/), de a megbízhatónak tűnő online áruházakat is tanácsos itt leellenőrizni. A takarékoskodás kivitelezhető azonban úgy is, ha a gyerek saját kezével készít ajándékokat és csak az ehhez szükséges alapanyagokra költ. Akár a családtagokkal egy maradandó, nem költséges közös élményt is kitalálhatnak, például ilyen lehet egy kirándulás vagy közös társasjátékozás.

Kártyával!

A készpénz helyett pedig célszerű bankkártyát használniuk a gyerekeknek, ha van. Utóbbinak számos előnye van. Amellett, hogy kényelmes és biztonságos, a bankkártya okostelefonon keresztül is használható a mobilapplikáció segítségével. A kártyáknál korlátozható a napi költés összege, ez is egyfajta biztonságot nyújt a túlköltekezés ellen. Sőt, bankártyával fizetett neten rendelt áru esetében, ha hibás vagy mégsem érkezik meg a termék, bizonyos feltételek mellett a kártyával fizetett összeg vissza is igényelhető a kártyakibocsátótól vagy a banktól.

Összességében az a legfontosabb, hogy a gyerekek már a karácsonyi vásárlás során is tudatosan kezeljék a pénzügyeiket. Csak arra költsenek, ami valóban fontos és szerepel a terveikben.

A tudatos pénzügyi magatartás elsajátítása pedig a gyerekek számára is egyszerűen, sőt játékos formában megoldható. A K&H Vigyázz, kész, pénz! diákoknak meghirdetett idei vetélkedősorozatához tartozó oktatási anyag és a vetélkedő feladatai nagyon sok olyan helyzetet mutatnak be, amelyek rávilágítanak arra, hogyan érdemes a mindennapi kiadások kordában tartáni, hogyan lehet takarékoskodni, hogyan kell biztonságosan bankolni.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink