Vége az átláthatatlan energiahatékonysági besorolásnak

Hírek Figyelo.hu

A vevők a termékek csomagolásában már tavaly november óta találkozhattak az átláthatóbb besorolást és több adatot tartalmazó energiahatékonysági tájékoztatással. Márciustól az üzletekben is ki kell helyezni a környezettudatos vásárlás elősegítése érdekében megújított címkéket, ezt a hónap második felétől ellenőrzi a fogyasztóvédelem. Így még egyszerűbben hasonlíthatjuk össze

a legkelendőbb háztartási nagygépek és elektronikus kijelzők áramfogyasztását és egyéb jellemzőit

– olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnapi közleményében.

Az új energiahatékonysági címkéket a háztartási mosogatógépeknél, mosó- és mosó-szárító gépeknél, hűtőkészülékeknél (beleértve a borhűtőket is) és elektronikus kijelzőknél (köztük a televízióknál és monitoroknál) kell használni 2021. március elsejétől. A termékek energiacímkéin a megalapozott fogyasztói döntések érdekében a villamosenergia-fogyasztáson túl további információkat is szerepeltetni kell. Így például a mosógépek vízfogyasztását, zajkibocsátását, a ruhatöltet mennyiségét, a hűtők űrtartalmát vagy a kijelzők képernyőjének átmérőjét. A megújult címkék képei innen érhetők el.

A Világgazdaság szemléjéből kiderült, az energiacímkézés a fogyasztók tájékoztatásának egyik legfontosabb eszközeként az elmúlt évtizedekben eredményesen ösztönözte a gyártói innovációt. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a készülékek egyre hatékonyabbá váltak, idővel már egyetlen árucikk sem tartozott az alsóbb osztályokba. Az A kategória felett követhetetlen módon jelentek meg az újabb, nehézkesen megkülönböztethető – A+, A++, A+++ stb. – besorolások.

Az egységes uniós szabályozás az egyszerűbb, áttekinthetőbb jelölési rendszer érdekében tér vissza az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta:

„Holnaptól az üzletekben és a webshopokban is kötelező kihelyezni az új energiahatékonysági címkéket. A fogyasztóvédelem a 14 munkanapos türelmi idő letelte után, március második felétől ellenőrzi meglétüket és megfelelőségüket, fokozott figyelemmel az online kereskedelemre. A hatóság 2017 óta átlagosan minden harmadik hagyományos üzletben, a tavaly vizsgált webáruházak mindegyikénél talált mulasztást, összesen több mint 2 millió forint bírságot szabott ki. A tavaszi országos ellenőrzés hozzájárul ahhoz, hogy a vásárlók megfelelő információk birtokában választhassák ki az igényeiknek leginkább megfelelő, környezetkímélő eszközöket.”

Ezek is érdekelhetnek

További híreink