Vége a klasszikus portfóliónak

Hírek Figyelo.hu
A részvények és a kötvények meghatározott arányú szerepeltetése a portfóliókban évtizedekig biztonságosnak, stabilnak bizonyult. Most ez borulni látszik.

Amerikai részvények 60, amerikai állampapírok 40 százalékban – ideális portfólió volt ez évtizedekig. A részvénypiac gyengélkedése esetén a kötvények általában drágultak, kisimították a veszteségeket.
Most azonban a részvények és az állampapírok értékelése is történelmi csúcsokon van, így a befektetők alternatívák után kénytelenek nézni. Ez jó lehet arra, hogy más eszközosztályokban is felhajtsa az árakat, ugyanakkor nagy bizonytalanságot rejt magában – ismeretlen vizeken kell hajózni.

„Nukleáris tél” vár az idén a 60/40 portfólióra

– jósolja egy elemző, aki szerint egy ilyen mix hozama – az inflációval is kiigazítva – csupán a töredéke lehet az elmúlt évtizedek átlagában kimutatott 8,1 százaléknak. A StoneX Group elemzése alapján jelenleg nehéz látni, hogy honnan jönne a részvényportfólió hozama, ugyanakkor a roppant alacsony kötvényhozamok nem segítenek kompenzálni a részvénypiacok várható gyengélkedését.

Az egyszeri befektetők köreiben világszerte kedvelt volt a 60/40 konstrukció, sőt az idősebb generációk gyakran még nagyobb arányban szerepeltették a kötvényeket a mixben. A részvények hagyományosan tükrözik a gazdaság teljesítményét, a fix hozamú kötvények pedig csökkentették a portfólió volatilitását és növelték annak értékét részvénypiaci turbulenciák esetén.

Ez az esztendő azonban várhatóan keresztülhúzza a régi megszokásokat.

Tony James, a világ egyik legnagyobb befektetési csoportjának, a Blackstone-nak az alelnöke egyenesen elvesztegetett évtizedről beszélt a közelmúltban. Szerinte az amerikai vállalati szektor jelentős része nem lesz képes sérülések nélkül kimászni a koronavírus által okozott válságból. Az alapkezelők világának egy másik nagy öregje, Stanley Druckenmiller úgy véli, a piacok dühöngő őrültekként viselkednek, mivel az USA jegybankjának a szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) likviditási dömpingje nyomán az árfolyamok visszakapaszkodtak a pandémia előtti szintre, sőt meg is haladják azt. Vagyis a likviditási injekciók felfújták az eszközárakat – előbb-utóbb törvényszerű lesz egy korrekció.

A részvények és a kötvények 60/40 százalékos arányával összeállított portfólió az Egyesült Államokban 1980 óta éves átlagban 10,2 százalékos hozamot produkált. Az idén 7 százaléknál tartunk.

A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

Ömlik a pénz a vállalati kötvénypiacra

(Borítókép: A George Washington -szobor cipője a Federal Hall Nemzeti Emlékműnél, a Wall Streeten, a New York -i Értéktőzsdén, 2021. január 27 -én. (Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink