Vége a járványnak

Hírek Figyelo.hu

Az elmúlt 24 órában 199 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak, mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Nyolcan vesztették életüket, így az elhunytak száma 29 904 főre emelkedett. Jelenleg 442 Covid-19-es beteg van kórházban 51-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Hangsúlyozta:

folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5,3 millió fő, a második oltást pedig már 4,1 millióan megkapták.

Összesen 12,5 ezer szorultak kórház ápolásra és kezelésre a járvány harmadik hullámának csúcsán.

Ahhoz, hogy elkerüljük a járvány negyedik hullámát a védőoltási programot tovább kell folytatni, eddig 5,3 millióan regisztráltak 93 százalékuk már meg is kapta az oltást. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a kormányinfón arról beszélt, hogy

több mint 137 ezren nem vették fel az oltás második adagját, aki ezt nem teszi meg, annak törölni fogják a védettségi igazolványát.

Galgóczi Ágnes kiemelte, csütörtökön levelet küldtek a háziorvosok számára, hogy

tekintsék át a praxisukban lévő betegeiket, akik nem mentek el oltásra, keressék meg őket, oszlassák el a félelmeiket.

Már a 12-15 éves gyermekeket is lehet regisztrálni védőoltásra. Az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. A tiniket a Pfizer vakcinával oltják a vakcina folyamatosan rendelkezésre áll – erősítette meg a főosztályvezető. Kiemelte, a háziorvosok is beolthatják a gyerekeket, ha összegyűlik annyi páciens, hogy az egy üvegben lévő védőoltás mennyisége maradéktalanul elhasználható.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója mostantól megszűnik, átállnak egy készenléti jellegű adatszolgáltatásra – mondta Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. De hozzátette: a koronavirus.gov.hu oldalon azonban továbbra is minden információ megtalálható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink