Varga Mihály: Összejöhet a 3-4 százalékos bővülés

Hírek
Még ebben a nehéz és bonyolult helyzetben is legalább 3-4 százalékos GDP-bővülés valószínűsíthető 2022-re. Hiány tekintetében vállaltunk egy erőteljes, egy százalékpontos további csökkentést, az adósságszintünk pedig tavaly már mérséklődött a 2020-ashoz képest. A háború átrendezi az államháztartást, finanszíroznunk kell be nem tervezett tételeket, elég csak a menekültellátásra gondolni – hangsúlyozta a Figyelőnek adott interjújában Varga Mihály pénzügyminiszter.

A jobboldali gazdaságpolitika között ég és föld a különbség – intett rá Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szerint a választások nem csak azért fontosak, mert a demokrácia ünnepeként tudunk voksolni különböző pártokra, hanem cselekvési irányt is választunk, hogy merre menjen az ország. A baloldali gazdaságpolitikát megtapasztalta Magyarország 2002 és 2010 között, csőd lett a vége.

„Most, amikor a világjárvány 5. hullámának végén, egy gazdasági válság után, egy háború szomszédságában és a választások előtt vagyunk, minden korábbinál nagyobb jelentősége van a választásoknak. Építeni lassabb és nehezebb, rombolni mindig gyorsabban lehet” – mutatott rá Varga Mihály, aki szerint összejött a kanyarban előzés.

„ Az elmúlt két év eredményei alapján Magyarországot összevetve a többi uniós állammal, láthatóan gyorsabban tudtunk növekedni. Azonban jött egy háború, amely mindent átrendez. Ha nem lenne a szomszédunkban fegyveres konfliktus, azt mondhatnánk: a magyar gazdaság köszöni szépen, jól van. Ugyanakkor a szankciók, valamint a még várható, további lépések miatt teljesen új helyzet alakul ki, negatív hatásokkal kell számolni mind az európai, mind pedig a magyar gazdaságra nézve” – emelte ki.

A pénzügyminiszter végezetül aláhúzta, hogy változatlan a kormány álláspontja az euróval kapcsolatosan. „Elkötelezettek vagyunk a közös valuta bevezetése mellett, előtte azonban meg kell erősíteni a magyar gazdaságot. Fontos tanulsága az euró elmúlt két évtizedes történetének, hogy a közös fizetőeszköz használatától függetlenül is lehet eredményes gazdaságpolitikát folytatni. Ezzel párhuzamosan a valutaövezethez való csatlakozás feltételeinek teljesítése önmagában nem vezet el a versenyképesség javulásához” – mondta Varga Mihály a Figyelőnek.

További részletek a mai Figyelőben!

(Borítókép: Varga Mihály, Facebook)