Varga Mihály: a második negyedévtől jöhet a két számjegyű növekedés

Hírek MTI/figyelo.hu

A gazdaság kilábalása gyors ütemben valósulhat meg, a második negyedévtől kétszámjegyű növekedésre, az idén éves szinten 4 százalékos, jövőre pedig 5 százalékot meghaladó bővülésre lehet számítani – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Cégvezetők Csúcstalálkozója – 2021 konferencián csütörtökön.

A tárcavezető tájékoztatta a cégvezetőket arról, hogy

a következő évi költségvetést szokás szerint az idén is május elején terjesztik a parlament elé.

A 2022-es tervezetben csökkenő hiánypályával számolnak, illetve a védekezés költségei mellett továbbra is biztosítják a gazdaság újraindítási alapot – ismertette, és utalt egy új alap esetleges létrehozására, amelynél uniós hozzájárulásra lesz szükség.

A gazdaság gyors visszaállását a növekedési pályára a kormány az adótörvények módosításával is segíteni kívánja – húzta alá Varga Mihály, aki arra is kitért, hogy a változtatások célja ezúttal sem az, hogy minél több adót szedjenek be, hanem a minőségi változás.

Közölte, hogy módosítani fogják a csőd- és felszámolási eljárások szabályait, ugyanis ezeknek a folyamatoknak az elhúzódása a piac sok szereplőjének hátrányt okoz.

Varga Mihály elmondta, hogy

a járvány miatti válság új irányokat is kijelölt a kormány gazdaságpolitikája számára, az egészségügyi eszközök hiánya rávilágított a globális ellátási lánc sérülékenységére, éppen ezért erősíteni kell Magyarország önellátását több területen is.

A nagyvállalati beruházási támogatáson és az új egészségipari támogatáson keresztül 220 milliárd forint állami hozzájárulással több mint 450 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg vagy indult el – tájékoztatott.

A tárcavezető örvendetesnek nevezte, hogy a GDP-arányos beruházási ráta Magyarországon tavaly a krízis ellenére igen magas, 28 százalék volt, amivel Magyarország a 3. legjobb helyre került az Európai Unióban. Azt is hozzátette, hogy a tavalyi ráfordítások hatása hamarosan meg fog látszani a gazdasági adatokban.

A pénzügyminiszter arra is kitért, hogy az Európában egyedülálló magyar hitelmoratóriummal 1,6 millió lakossági és félmillió vállalati ügyfél élt; a teljes hitelállomány 42 százalékát érintette az intézkedés.

(Borítókép: 2021.04.07. Székesfehérvár. Kezdődik a kerékpáros szezon, a Vitál Club kerékpár szaküzletben várják a vásárlókat (Nagy Norbert, Fejér Megyei Hírlap)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink