Varga Mihály: a magyar gazdaság növekedése idén 3-4 százalék között alakulhat

Hírek vg.hu
Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a magyar költségvetés helytállt az elmúlt évek válságaiban, valamint, hogy ma már egymillióval többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben.

A kormány úgy csökkenti a hiány és az államadósság mértékét, hogy közben fenntartható növekedési pályára állítja a gazdaságot – jelentette ki Varga Mihály a Károli Gáspár Református Egyetem Szabadegyetemén. A pénzügyminiszter kiemelte: a költségvetés helytállt az elmúlt évek válságaiban, az eredményeket sikerült megőrizni, a magyar gazdaság növekedése idén 3-4 százalék között alakulhat

Az egyetemi pódiumbeszélgetésen Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar munkaerőpiac a gazdasági nehézségek ellenére is ellenállónak bizonyult, ma már egymillióval többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben.

Ez az egymillió új munkahely mintegy 10 ezer milliárd forintnyi többletjövedelmet jelent a magyar gazdaságban éves szinten

– emelte ki a pénzügyminiszter. A rekordmértékű, 75 százalék körüli foglalkoztatottsági mutató, az alacsony munkanélküliség stabil jövedelmeket biztosít a magyar családoknak és hozzájárul ahhoz, hogy a gazdaság idén visszatérjen a növekedési pályára – fűzte hozzá. A gazdaságélénkítést ugyanakkor olyan intézkedésekkel kell segíteni, amelyek makrogazdasági hozama meghaladja a befektetéseket. A baloldali kormányok estek olyan hibába, amikor a költségvetési túlköltekezéstől várták a növekedést, a fogyasztás bővülését és a többletbevételeket, az eredmény azonban kudarcos volt – emlékeztetett Varga Mihály.

Ezért a fenntartható növekedési pályára való visszatéréshez a gazdaságot úgy kell fejleszteni, hogy egyúttal a költségvetési fegyelem szempontjai is erősebben érvényesüljenek

– húzta alá Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: december óta folyamatosan érkeznek a korábban blokkolt uniós források hazánkba, amelyek növelik a költésvetés mozgásterét is. Úgy fogalmazott: azon dolgozunk, hogy minden korábban blokkolt eurocentet felszabadítsunk.

Az államadósság csökkentése a kormány elsőszámú célkitűzése az idei évre – erről a pénzügyminiszter beszélt. Varga Mihály Gentben kifejtette, hogy az uniós átlag alá fogják csökkenteni az adósságot és ott is fogják tartani. Szerinte az egész Európai Unió pénzügyi helyzetét javítani kell, ezért sem támogatja a kormány, hogy az EU még jobban eladósodjon.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Varga Mihály / Facebook

Ezek is érdekelhetnek

További híreink