Van olyan utas, akitől 9,5 millió forintot követel a MÁV

Hírek figyelo.hu
Miközben a MÁV minden egyes pótdíjazásból származó forintért megküzd az utasaival, a BKK Zrt. gond nélkül behajtja a neki járó pénzeket azon adatok szerint, amelyeket a társaságok megosztottak a Világgazdasággal.

A MÁV-Start Zrt. jegyvizsgálói az idei harmadik negyedévig 238,5 millió forint bírságot szabtak ki, ebből az utasok eddig 71,8 millió forintot fizettek meg – írja szerdai számában a lap. A fővárosi BKK-nak évek óta nőnek a bérlet- és jegyeladásból származó bevételei, de még így is szép számmal vannak bliccelő utasai.

A vállalat az idei első kilenc hónapban 151 ezer alkalommal szabott ki pótdíjat az utazási feltételek megszegése miatt, ebből 1,954 milliárd forintot tudott behajtani
– közölte a BKK a Világgazdasággal. A MÁV viszont arról tájékoztatott, hogy – egy korábbi, célzott kimutatás szerint –

a tíz legtöbbet bliccelő mindegyikét több mint kétszázszor büntette meg a vasúttársaság, és olyan is van, akit majdnem hatszázszor.

A legnagyobb tartozást felhalmozó utastól 9,5 millió forintot követel a MÁV. A társaság azt tekinti bliccelőnek, aki jegy nélküli felszállás esetén a jegyvizsgálótól sem vásárol menetjegyet, illetve jogosulatlanul vesz igénybe kedvezményt.

Az előbbi kör nagyságáról nincs adat, az utóbbi esetre tavaly 37 ezerszer volt példa. A vasúttársaság kiemelte: ez az adat csak azokra az utasokra vonatkozik, akiknél szabálytalanságra derül fény a jegyvizsgálatkor. A fővárosi közlekedési vállalatnak nincs külön nyilvántartása a jelentős pótdíjat felhalmozó utasokról, de tapasztalatai szerint a bliccelők többsége évente egy-két alkalommal utazik jegy nélkül – olvasható a lapban.

 

Borítókép: MÁV Start Zrt. Győrbe induló Stadler Flirt típusú hosszú vonat-szerelvényébe készül beszállni egy édesanya a kislányával a főváros Déli pályaudvarán. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ezek is érdekelhetnek

További híreink