Van, ami szuperebb a szuperállampapírnál

Hírek Figyelo.hu
Több mint hétéves rekordra ugrott a 10 éves magyar államkötvény hozama: közel 5 százalékot tehetnek zsebre az államadósságot finanszírozó intézmények is, akiknek így nincs már okuk irigykedni a számukra érinthetetlen MÁP Pluszra.

Érdekes dolog történt a VG szerint a magyar állampapír-állomány tulajdonosi megoszlásában, a legfrissebb adatok szerint a háztartások kezében már több kormányzati kibocsátású hitelpapír összpontosul, mint amennyit a Magyarországon működő bankok tartanak. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a lakosság kezében 9979 milliárd forintnyi adósságpapír volt november végén, míg a hitelintézeteknél 9925 milliárd forintnyi. Történt mindez stabilan emelkedő hozamok mellett, a 10 éves magyar állampapír hozama novemberben már 4,6 százalék felett is járt, a keddi 4,76 százalékos magasságra pedig több mint hét és fél éve nem volt példa.

A magyar államadósság finanszírozásában részt vevő intézményi befektetőknek így több szűk esztendő után már nem kell irigykedniük a háztartásokra és a csak számukra elérhető, magas kamatozású lakossági állampapírokra. A lakossági és intézményi hozamkülönbözet 2019 augusztusában volt a leglátványosabb, akkor a 10 éves benchmark kötvény 1,5 százalékos éves hozam mellett forgott, míg a csak a magánbefektetőknek elérhető Magyar Állampapír Plusz (lejáratig tartva) 4,95 százalékot termelt évente.

Az infláció megugrásával és a banki kamatok emelkedésével a lakossági hozamelőny szinte teljesen eltűnt.

Az osztalékrészvényeknél is vonzóbb befektetés lehet a prémium állampapír

Ezzel együtt már nem csak a MÁP+ és a Prémium Magyar Állampapírok közt érdemes válogatni: a kamatszintek emelkedésével a korábban kibocsátott, fix kamatozású kötvények jelenleg a névértékük 80-90 százalékáért megvehetők, az átlagos hozamuk pedig már közelíti az 5 százalékot.

Kedden a 2051-ben lejáró Zöld Magyar Államkötvény például 4,88 százalékon forgott, vagyis az évi 4 százalék fix kamatot fizető hitelpapír aktuális árfolyama a névérték 90 százaléka alá esett. Közel ekkora a 2038/A és a 2041/A nevű államkötvények hozama: 4,7 százalék, de számos fix kamatozású állampapír megvétele 4,4-4,6 százalék közötti éves megtérülést biztosít.

Még ennél is többet várnak a befektetők a MÁP+ hagyományos vetélytársának, a Prémium Magyar Állampapírnak (PMÁP) új sorozatától.

A Magyar Államkincstáron keresztül jelenleg ebből a kötvénytípusból csak a hosszabb futamidejű, a 2026/I nevű érhető el, ennek a hitelpapírnak az aktuális kamata a jelenlegi kamatperiódusban 4,55 százalék. De már nem sokáig vásárolható, a forgalmazás utolsó napja január 19-e.

Az új PMÁP kamatbázisa a 2021-es évi átlagos infláció lesz (a jegybank decemberi jelentése szerint ez 5,1 százalék). Kérdés, megmarad-e mellé az 1,25 százalékos kamatprémium. Ha igen, akkor 6,35 százalékos éves kamat adódik, ami mellett a klasszikus magyar osztalékfizető részvények is veszíthetnek vonzerejükből. A jelenlegi tőzsdei árak alapján a Magyar Telekomtól minimum 26,5 forintos részvényenkénti osztalék kellene a fenti hozamhoz, az ANY Biztonsági Nyomdától pedig 98,5 forint, és ezekkel még mindig nem lehetne beszélni prémiumról a kockázatmentesnek tekinthető PMÁP-hoz képest.

A nyugdíjasok védve vannak az inflációtól

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink