Üzent a Litvániába szökött fehérorosz ellenzéki vezető

Hírek Figyelo.hu

Litvániába menekült, biztonságban van a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt – közölte a litván külügyminiszter. Szvjátláná Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozik, és nem fogadja el a hivatalos eredményeket. A 37 éves angoltanárnőt kampánycsapata azóta nem érte el, hogy elhagyta a választási bizottság épületét hétfőn, ahol a szavazatok újraszámlálását követelte. Most videóüzenetet tett közzé – írja az Euronews.

„Azt hittem, a kampány úgy megkeményített, és annyi erőt adott nekem, hogy bárminek képes vagyok ellenállni. De valószínűleg gyenge nő maradtam, aki voltam”

– mondta a jól érzékelhetően, erősen felzaklatott asszony.

„Tudom, hogy sokan megértenek, sokan elítélnek és sokan meggyűlölnek. De tudják, ne adja Isten, hogy bárki ilyen választás elé kerüljön, mint én”

– folytatta.

„Ezért, emberek, arra kérem önöket, hogy vigyázzanak magukra. Egyetlen életet sem szabad feláldozni azért, mint ami most történik.”

Lukasenka ellenfelei keddre országos sztrájkot hirdettek az állami szférában, hogy megbénítsák a hatalmi rendszer működését. A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el.

(Borítókép: Europress/Sputnik via AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink