Üzemanyagpiac: az új kincs a virágzó arany

Hírek Mészáros Gergő
Az elektromos autózás mellett a biodízelek jelenthetnek megoldást a fosszilis üzemanyagok problémájára – ebben bízik az olajipari óriás, a Chevron is, akik nem restek hatalmas pénzeket önteni a sárga virágzatú növény felfuttatására sem. A repce a környezetnek és a termőtalajnak is jót tesz, kétszer akkora az olajtartalma, mint a szójának és télen is megterem – írja a Világgazdaság.

A fekete arany után hamarosan a virágzó aranyé lehet a főszerep az üzemanyagpiacon: a repcéből préselt olajat egyelőre ugyan elsősorban étkezési célokra állítják elő, ez hamarosan alapjában változhat meg – a Chevron olajipari óriás ugyanis sem energiát, sem pénzt nem sajnál az amerikai repcetermesztés felfuttatására, mivel úgy vélik, a sárga virágból készült nedű lehet a biodízelek következő generációja, így aki korán kapcsol, hatalmasat tarolhat a befektetésével.

Az ötlet nem új, a lendület viszont hatalmas

A hagyományos kőolajszármazékokat egy ideje már maga mögött szeretné hagyni az emberiség egy része, ehhez pedig talán az elektromos autók felfutásán keresztül kerültünk eddig legközelebb – igaz, egy jó ideje már a biodízelek felhasználásával is kísérleteznek a szakemberek. Ezek széles körű felfutásának ugyanakkor eddig leginkább az állt az útjában, hogy a biodízel előállításához napjainkban legszélesebb körben felhasznált szójabab az élelmiszeriparban is fontos szerepet tölt be, a belőle kinyerhető olajmennyiség pedig relatíve alacsony, így nem kellően profitabilis a termelők számára – emeli ki a Bloomberg cikke.

A Chevron a helyzet megoldását most a repceolajban látja.

A repcéből kinyerhető olaj mennyisége ugyanis egységre vetítve körülbelül kétszer akkora, mint amit a szójából ki lehet csikarni, így magasabb terményhozamot jelent a termelők számára, látványos negatív mellékhatások nélkül – a világ egyik legnagyobb olajipari vállalat szerint így megoldható lehet a korábbi patthelyzet, amivel a termelőknek szembe kellett nézniük.

A Chevron pedig komolyan gondolja a törekvést: a terménykereskedő Bunge-val és a Corteva vetőmaggyártó vállalattal tavaly ősszel elindítottak egy programot, amiben arra ösztönzik az amerikai farmereket, hogy a téli időszakra vessenek repcét a földjeikre, amit tavasszal be is tudnak takarítani, így nem látja kárát a sokak fő bevételi forrását jelentő pamut- vagy éppen szójaterményhozamuk sem.

A program a résztvevők szerint annyira jól sikerült, hogy az idén kizárólag Tennessee és Kentucky államokban meghirdetett programot kiterjesztik majd

  • legnagyobb amerikai szójatermelő államra, Illinois-ra,
  • Indianára és
  • Missourira is,

a megugró termény feldolgozására pedig már egyes cégek el is kezdték átalakítani korábban napraforgó-feldolgozóként működő üzemeiket a repce fogadására.

Kanada köröket ver Amerikára repcetermesztésben

A repcetermesztés koronázatlan királya jelenleg egyértelműen Kanada a Bloomberg adatai szerint, az észak-amerikai ország tavaly 20 millió hektáron termesztett repcét – közel tízszer akkora területen, mint az Egyesült Államok a maga 2,3 millió hektárjával. A kanadai repce iránt pedig jelentős a déli szomszéd érdeklődése is, tavaly például 4,6 milliárd dollár értékben importáltak repcét Amerikába, ami körülbelül 3 millió tonnás forgalomnak felel meg.

Amennyiben a piac a jelenlegi ütemében bővül tovább, akkor az elemzői számítások szerint a 2019-es hatmilliárd dollárról 20 milliárd dollár fölé nőhet a bioüzemanyagok piacának észak-amerikai összértéke: ehhez azonban arra is szükség van, hogy aki januárban beül az Ovális Irodába, ne legyen a klímavédelem esküdt ellensége – Trump visszatértétől ezért valósággal rettegnek a biüzemanyag-alapanyagtermelők.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: STR / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink