Úsznak a devizahitelekben a magyar cégek

Hírek vg.hu
Egy év alatt ezermilliárd forinttal ugrott meg a vállalati devizahitelek állománya, miközben az arányuk is jelentősen nőtt a céges hitelportfólióban. A vállalati hitelállomány ugyanakkor már zsugorodásnak indult az első negyedében.

Látványosan megugrott, és új csúcsra emelkedett az elmúlt egy évben a vállalati devizahitelek állománya: március végén már csak hajszállal maradt el a hatezermilliárd forinttól, a növekedés 21,2 százalékos – nagyjából ezermilliárdos – 2023 harmadik hónapjához képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból

A jegybank statisztikái szerint a devizahitelek aránya is erőteljesen nőtt a céges hitelportfólióban: márciusban már meghaladta a 48 százalékot, miközben egy évvel korábban még 41,4 százalék környékén mozgott.

A devizahitelek állományának és arányának emelkedése nyilvánvalóan a forint- és eurókamatok közötti jelentős különbséggel magyarázható: a piaci alapon nyújtott finanszírozásnál a devizahitelek árelőnye még mindig igen jelentős, így a cégek, ha van rá lehetőségük, szívesebben nyúlnak az utóbbiakhoz. Persze ez a lehetőség jellemzően csak az exportőr vállalatoknál jöhet komolyan számításba, hiszen a hitelintézeteknél alapelvárás, hogy a devizahitelt igénylő cégnek idegen fizetőeszközben is jelentkezzen valamekkora árbevétele.

Az MNB adatai szerint egyébként az első negyedév nem alakult túl fényesen a vállalati hitelek szempontjából. Az első negyedévben összességében fél százalékkal – 68,7 milliárd forinttal – zsugorodott a céges hitelportfólió, és márciusra 12 478,6 milliárd forintra olvadt az állomány. Éves összevetésben viszont még mindig 4 százalék feletti bővülést mutatnak az adatok, igaz, ez jóval elmarad a 2022 márciusa és 2023 harmadik hónapja között mért 15,8 százaléktól. Abban pedig, hogy az elmúlt egy év is bővülést hozott a céges hitelállományban, jelentős szerep juthatott az állami támogatás mellett nyújtott konstrukcióknak is.

Éves alapon még több mint négy százalékkal nőtt a vállalati hitelállomány.

Ami portfólió összetételét illeti, drámai mozgások nem történtek a márciusig számolt egy év alatt. Ami figyelemre méltó, hogy az öt éven túli lejáratú hitelek súlya újabb fél százalékponttal, 52,8 százalékra nőtt a teljes állományon belül, vagyis a beruházási célú kölcsönök aránya változatlanul magas a vállalatoknál. A folyószámlahitelek állománya viszont 3,4 százalékkal, 1723,3 milliárd forintra csökkent egy év alatt, így a portfólión belüli részesedésük is több mint egy százalékponttal – 13,8 százalékra – olvadt 2023 márciusához képest.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink