Uniós csúcs: Orbán Viktor is elindult Brüsszelbe

Hírek vg.hu
A ma kezdődő európai uniós csúcson az Ukrajnában zajló háború és a migráció kérdése is terítékre kerül.

Közösségi oldalán tette közzé Orbán Viktor az indulását az Európai Unió vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozójára. A miniszterelnök kedden videókonferencián egyeztetett a lengyel, a belga, a finn és a máltai kormányfővel, a bolgár államfővel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével a találkozó előtt.

Az uniós csúcson várhatóan az Ukrajnában zajló háború és a migráció kérdése is előkerül, de szóba hozhatják a kohéziós és újjáépítési alapot is. A magyar miniszterelnök a keddi egyeztetésen többek között azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazott a háború lezárása érdekében, és az európai gazdaságot tönkretevő szankciókat bírálta. A migráció kapcsán pedig felszólította Brüsszelt, hogy szálljon be a határvédelem finanszírozásába, a kerítések ugyanis egész Európát védik.

A csütörtökön kezdődő tárgyalásokon részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki Párizsból érkezik a találkozóra, miután ott Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral folytatott tárgyalásokat.

Illusztráció: Figyelő

További híreink