Ukrajnán keresztül már nem jön gáz Magyarországra

Hírek Figyelő.hu
A Gazprom felfüggesztette az orosz gáz szállítását Magyarország felé Ukrajnán keresztül, napokkal azután, hogy a magyarok hosszú távú szerződést kötöttek vele.

Az oroszok nyilvánvalóan visszaélnek domináns pozíciójukkal azzal, hogy leállították a tranzitszállítást, miközben Európában sokkoló mértékben megemelkedett a földgáz ára

– idézte a Reuters Szergij Makogont, az ukrán gázszállító rendszer üzemeltetőjének vezérigazgatóját.

A VG pénteki cikke szerint az amúgy is problémákkal terhelt magyar–ukrán viszonyban újabb feszültséget keltett a Gazprommal kötött szállítási szerződés, ami miatt Kijev az Európai Uniónál is panaszt tett. Makogon azt mondta, a felfüggesztés következtében Ukrajna most nem tud gázt importálni Magyarország felől.

Az augusztus végén véglegesített és pénteken életbe lépő szerződés szerint a Gazprom évi 4,5 milliárd köbméter gázt szállít Magyarországnak, 3,5 milliárdot Szerbián, és egymilliárdot Ausztrián keresztül

– számolt be róla a Reuters.

Október 1-jével megindult a kereskedelmi forgalmazás a Szerbiát és Magyarországot összekötő új földgázvezetéken, melyen keresztül évi 8,5 milliárd köbméter gáz szállítása válik lehetővé – írta közleményében az FGSZ, a magyar nagynyomású földgázvezeték-rendszer üzemeltetője.

A szerb–magyar határkeresztezőn így immár Magyarország irányába is megindulhat a szállítás, ami jelentősen növeli az ország ellátásbiztonságát, és hozzájárul a földgázimport-útvonalak diverzifikációjához.

(Borítókép: Gázmező Horvkivka faluban, Drohobych kerület, Lviv régió, Ukrajna. 2018.05.18. (Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink