Újra szigorítana Izrael

Hírek MTI / Figyelo.hu
Szeretnék elkerülni a lezárásokat, így a maszkviselésen szigorítana a közel-keleti ország, ahol már a harmadik oltásból is több mint 100 ezret beadtak. A meglévő szabályokat betartását is fokozottabban ellenőriznék.

Újabb szigorításokról tárgyal Izraelben a koronavírus-járvánnyal foglalkozó szűkebb kabinet, miután az esetek száma drámai mértékben növekszik az országban a delta variáns terjedése miatt – olvasható a helyi médiában.

Kedden az országban már 3818 új vírushordozót azonosítottak, amihez több mint 100 ezer teszt elvégzésére volt szükség, így a pozitív tesztek aránya 3,78 százalékra nőtt az ország egészségügyi minisztériuma szerint. A Maarív című újság internetes portálja szerint az új vírushordozók mintegy 40 százaléka 19 év alatti.

A kórházi ellátást igénylők száma is meredeken növekedett, 419-ig, akik közül 221 állapota súlyos, míg 46-an lélegeztetőgépre is szorulnak.

A romló adatok hatására összeül a járvánnyal foglalkozó testület is, mely új szigorításokról dönthet, hogy elkerülhetőek legyenek a korábbi lezárások.

Várhatóan kiterjesztik azon országok körét, melyek meglátogatása után mindenkinek, – az oltottaknak is – 7 napra házi karanténbe kell vonulniuk. A „zöld címke” előírásai is keményebbek lesznek: ezentúl várhatóan már a 100 főnél kisebb létszámú rendezvények esetében, és a 12 évnél fiatalabb, még nem oltható gyermekek számára is kötelező lesz az oltási igazolvány vagy a gyógyultság igazolása, s ezek hiányában csak friss negatív teszttel lehet belépni a tömeges rendezvényekre.

Újra kötelezővé válhat a maszkviselés beltéren és a 20 fősnél nagyobb létszámú kültéri rendezvényeken. Nicán Horovic egészségügyi miniszter kedd reggel, a Síba kórházban tett látogatásán beszélt a maszkviselési szabályok szigorításáról és arról is, hogy a jelenlegi szabályok betartását is fokozottabban ellenőrzik és az oltási kampányt is felpörgetik.

Szeretnénk elérni, hogy naponta 150 ezer vakcinát adjanak be a harmadik dózisból

– mondta a kórházban Horovic a ynet szerint.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 790 758 -at (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,27 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a sokkal fertőzőbb delta vírusváltozat okozta járvány megfékezésére, így elkezdték a harmadik oltások beadását is, amit mindeddig 102 ezren kaptak meg.

(Borítókép: Egy orvos COVID-19 koronavírus-törlővizsgálatot végez egy gyermeken Jeruzsálemben 2021. augusztus 1-jén. (Menahem KAHANA / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink