Újabb tanulmány a maszkviselés mellett

Hírek Lengyel Gabriella
A maszkviselés a leghatékonyabb közegészségügyi intézkedés a Covid elleni küzdelemben, egy friss, globális adatokon alapuló tanulmány szerint 53 százalékkal csökkenti a betegség kialakulását – írja a Guardian.

Meghaladta a 250 milliót ebben a hónapban a Covid-fertőzöttek száma a globális adatok szerint. A vírus továbbra is 50 millió embert fertőz meg világszerte 90 naponként, rendkívül fertőző Delta-változat miatt, és naponta ezrek halnak meg. Az egészségügyi ellátórendszerek elemi érdeke a járvány fékezése, az esetszám alacsony szinten tartása, azaz a járványgörbe hatékony ellaposítása.

A nem gyógyszeres beavatkozások hatékonyságát vizsgáló tanulmány most először mutatta ki, hogy a maszk hordása, a társadalmi távolságtartás és a kézmosás egyaránt hatékony a járvány terjedésének megakadályozásában.

De mindezek közül is a maszkviselés a legcélravezetőbb védekezés.

A mértékadó British Medical Journalban megjelent tanulmányban a kutatók azt állítják, az oltási programokkal párhuzamosan is szükség van a maszkviselésre, ahogy a távolságtartásra és a rendszeres kézmosásra is.

Több mint 30 tanulmány eredményeit elemezték a Monash és az Edinburghi Egyetem kutató, és arra jutottak, statisztikailag szignifikánsan,

53 százalékkal csökkenthető a koronavírus fertőzés előfordulása, – tudományos nevén incidencia – maszkviseléssel

és 25 százalékkal, ha az emberek betartják a másfél méteres távolságot. Ugyanakkor a kézmosás jelentőségére is fény derült, az is felére csökkenti a megbetegedés előfordulását, csak a kis számú vizsgálat miatt ez az adat nem tekinthető statisztikailag nem szignifikánsnak.

Románia, Csehország, Szlovákia és Lengyelország is a közelmúltban szigorította a maszkviselés szabályait, Hollandia a napokban. Hazánkban egyelőre a lakosság belátására van bízva a maszk viselése, a tömegközlekedés mellett már egyre több munkáltató írja elő beltérben is a védekezést.

Fenyegetik a német orvosokat

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink