Újabb lépés az infláció leszorításához

Hírek Figyelő
Létrejött az online árfigyelő rendszert előkészítő munkacsoport – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók egész Európában sújtják a gazdaságot, energiaválságot és inflációt okoznak. A Kormány célul tűzte ki, hogy a családok, a teljes foglalkoztatottság és a nyugdíjasok megvédése, valamint a recesszió kivédése érdekében az év végére egy számjegyűre csökkenti az inflációt. Már 20 intézkedésről született döntés a drágulás megfékezése érdekében, az inflációellenes lépések – többek közt az élelmiszerárstop és a kamatstop – működnek, az infláció tetőzött és lassú csökkenésnek indult.

A Kormány azonban folyamatosan keresi azokat az eszközöket, amellyel tovább csökkenthető az infláció. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium így támogatta a Gazdasági Versenyhivatal elnökének versenypártolási javaslatát, amely egy online árfigyelő adatbázis létrehozására irányult. A megfelelő jogi környezet megteremtése, az adatbázis mielőbbi létrehozása, és működése érdekében a mai napon egy közös munkacsoport alakult, melynek a Kormányt érintő feladatait a GFM gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelő államtitkára koordinálja – derül ki a GFM közleményéből.

A nemzetközi tapasztalatok rávilágítottak, hogy a növekvő ártranszparencia, a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozza a versenyt, ami hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot. Ezt figyelembe véve a munkacsoport és az online árfigyelő szolgáltatás célja, hogy a lakosság számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, mely lehetővé teszi a fogyasztói árak alakulásának átlátható módon történő összehasonlítását, valamint megakadályozza a túlárazást, egyúttal jelentősen fokozza a piaci versenyt a hazai kiskereskedelelmi szektorban.
Az árfigyelés a tervek szerint első körben a kiskereskedelmi szektorban megjelenő élelmiszertípusokra fog összpontosítani. A felek közös célja, hogy lehetőleg az év második negyedévének végére működjön az elektronikus árfigyelő-rendszer, amellyel újabb elemmel bővülhet a Kormány infláció elleni 20 elemből álló intézkedéscsomagja.

Fotó: Figyelő

Ezek is érdekelhetnek

További híreink