Újabb kamatemelés jöhet

Hírek Figyelo.hu

Közel nyolc éve nem látott szintre emelkedhet a jövő héten az alapkamat szintje Magyarországon a Reuters által készített kutatás szerint. A lépésre a decemberi 14 éves csúcsot jelentő, éves szinten 7,4 százalékos inflációs adat miatt lehet szükség, és mértéke 30 bázispont lehet, 2,7 százalékra emelve ezzel az irányadó kamatot – írja a VG.

A 17 megkérdezett közgazdászból csak egy gondolja, hogy nem változik a kamatszint a Magyar Nemzeti Bank keddi ülésén, a többiek szerint a megszokott ütemű emelés folytatódik a decemberi, vártnál rosszabb inflációs adat ellenére.

A JPMorgan szerint a decemberi mutató megerősítette, hogy a drágulás még nem veszített lendületéből, és a választásokig tartó nagylelkű fiskális politika továbbra is felfelé hajthatja az árakat.

Ezért úgy gondolják, hogy az MNB-nek agresszív kamatemeléseket kell végrehajtania, és Kelet-Közép-Európa legmagasabb kamatszintjét kell fenntartania. A bank szerint

az egyhetes betéti kamat 5,5 százaléknál érheti el a legmagasabb szintet a jelenlegi 4 százalékkal szemben, amit a kevésbé fontos alapkamat szintje is követhet.

A Reuters kutatásában részt vevő közgazdászok szerint a gazdasági bővülés üteme a tavalyi 6 százalék fölötti értékről 4,8-ig lassulhat, míg az infláció átlagosan 5,5-ig emelkedhet. Mindez az egy hónappal korábbi kutatáshoz képest 65 bázisponttal magasabb becslés, és az év végére várt alapkamat 3,9 százalékos értéke is hasonló növekedést mutat az egy hónappal korábbi jóslathoz képest.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink