Újabb európai vakcinát dobhatnak piacra

Hírek Figyelo.hu

Ugyan nyárig vakcinahiányban szenvedhet Európa, most egy újabb német oltóanyag kerülhet forgalomba, a CureVac vakcinája – adta hírül a Bloomberg.

A Világgazdaság szemléje szerint a német biotechnológiai vállalat már két évtizede dolgozik az mRNS alapú oltásokkal, és hamarosan végeznek a 40 ezer fős késői fázisban lévő klinikai teszteléssel. Az új CureVac oltóanyaga technológiáját tekintve egyezik a Pfizer és Moderna mRNS vakcinájával, azonban

egyik jelentős előnye a konkurens termékekkel szemben, hogy egy konyhai hűtőszekrény hőmérsékletén is eláll akár 3 hónapig.

Ha minden jól alakul az új oltóanyag dél-amerikai és európai tesztelésén, akár heteken belül publikálhatják az eredményeket, és késő tavasszal megindulhatnak a hivatalos elfogadási eljárások is.

Az adatok kiértékelése elsőre komplikált lehet.

Mivel a CureVac eddig várt a klinikai tesztekkel, most az újabb és erősebb vírusvariánsokkal szemben kell megmutatnia mekkora fokú védelmet képes nyújtani, míg a Pfizer és Moderna termékei még a tavalyi mutációkkal kerület klinikai tesztelésre.

A CureVac gyártói részletes adatokat fognak közölni a készítmény hatékonyságáról a brit, brazil és dél-afrikai Covid-19 mutációkkal kapcsolatban is.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink